Kuylenstierna kunde stoppat konkursen

Joachim Kuylenstierna är huvudman för Skälsö Bygg som gick i konkurs förra veckan. Han har därmed kontrollen över bolaget. ”Jag kan bara avsätta och tillsätta styrelsen”, säger han.

Bungenäs är ett av de områden där Skälsö Bygg haft uppdrag.

Bungenäs är ett av de områden där Skälsö Bygg haft uppdrag.

Foto: Tommy Söderlund

Skälsö bygg-konkursen (GT)2018-09-08 07:00

Aktiebolag måste sedan 2017 registrera en verklig huvudman. Det är den person i företaget som ytterst äger eller kontrollerar bolaget. När det gäller Skälsö Bygg AB som bytt namn till Gotlands Säkerhetsbygg AB i samband med konkursen, är det Joachim Kuylenstierna som är den verkliga huvudmannen.

– Jag kan avsätta och tillsätta styrelsen men i det här fallet såg jag inte skäl att göra det, säger Joachim Kuylenstierna som är aktieägare men inte styrelseledamot.

Enligt Bolagsverket har han mer än 50 procent av kontrollen i bolaget men inte över 75 procent. Det innebär att han därmed har makt och stort ansvar för bolaget.

– Vi hade bolagsstämma i maj och då hade bolaget flera förfallna fordringar som inte var betalda men några kunder skulle betala. Annars såg allt bra ut. Som aktieägare får man inte mer information, säger han.

Joachim Kuylenstierna kontrollerar Skälsö Bygg AB genom sitt ägande i tre bolag, enligt Bolagsverket. Det är Naibaf AB, Skälsö Intressenter AB och Skälsö Partners AB. De två förstnämnda har ett resultat som åtminstone ägaren inte borde vara missnöjd med.

Naibaf AB hade en balansomslutning på 326 miljoner kr för 2017 och resultatet efter finansnetto var 100 miljoner kronor. Resultatet för Skälsö Intressenter AB var 98 miljoner med en omsättning på nästan 200 miljoner. Ende ordinarie ledamoten i dessa bolag är Joachim Kuylenstierna.

Skälsö Partners är ett holdingföretag utan anställda men med en balansomslutning på drygt 2 miljoner kronor och ett minusresultat på 65 000 kronor. Kuylenstierna är styrelseledamot tillsammans med två av Skälsö byggs ledamöter. Det finns inga löner utbetalda i något av dessa bolag.

När ett bolag kommer på obestånd kan ägarna besluta om att göra en nyemission för att få in mer pengar.

– Jag fick aldrig den frågan från styrelsen, säger Joachim Kuylenstierna.

Flera småföretagare som är fordringsägare riskerar nu att också gå i konkurs. Om man gjort en nyemission eller begärt bolaget i likvidation hade deras ekonomiska situation sett annorlunda ut. Men att Joachim Kuylenstierna som huvudman ska gå in och betala byggföretagens fordringar är inte aktuellt.

– Folk säger att jag ska gå i god för konkursen, men bolaget är skyldiga mig pengar också och då är det inte kul om jag får bära hundhuvudet, säger han.

VERKLIG HUVUDMAN

En verklig huvudman är den person som ytterst äger eller kontrollerar exempelvis ett aktiebolag.

En verklig huvudman kan också vara den som tjänar på att någon annan agerar åt dem.

En person kan kontrollera ett aktiebolag exempelvis genom att ha mer än 25 procent av rösterna genom aktier

Källa: Bolagsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!