Lågt betyg till öns företagsklimat

Det gotländska näringslivsklimatet ligger kvar i bottenligan i Svenskt näringslivs företagsrankning.

3 oktober 2018 16:35

Gotland klättrar fyra steg uppåt i årets rankningresultat av det lokala företagsklimatet, från plats 257 till plats 253 av landets 290 kommuner. Svenskt näringsliv har gjort rankningen sedan 2001 och syftet är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att driva företag. Runt 600 företagare på Gotland har svarat på enkäten.

– Att förbättra företagsklimatet på Gotland har betydelse för hela samhället. Det behövs lite mer tillit och nyfikenhet från myndigheternas sida, säger regionchefen Kirsten Åkerman på Svenskt näringsliv.

För att fler företagare ska få en vardag med bra företagsklimat anser Svenskt näringsliv på Gotland att kommunpolitikernas attityder måste bli bättre.

– En förändring börjar alltid i ledningen. Genom att understryka företagens betydelse för kommunen skapar den politiska ledningen en grund för att hela den kommunala organisationen ska ta frågorna på allvar.

Svenskt näringsliv ser även förbättringsmöjligheter när det gäller tillämpningen av lagar och regler.

– Det har funnits en missuppfattning på Gotland att man inte får guida och hjälpa företagen. Kommunen får ge råd och stöd vid tillsyn, tillstånd eller kontroll och kan därmed hjälpa företagen att göra rätt, säger Kirsten Åkerman.

Nu startar en ny mandatperiod och Kirsten Åkerman hoppas att det ska innebära nya möjligheter till förändring.

– Gotland är företagar- och entreprenörskaps-starkt. Skulle man lägga till ett engagerat myndighetsutövande så skulle det bli fantastiskt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Ekeroth

Ämnen du kan följa