LISTAN: Prisregn över lantbruket!

Hushållningssällskapet delar ut en rad priser till gotländska företagare vid fredagens årsmöte. Här är alla pristagare.

Hägvide Lantbruk LbM består av Lena Herderstedt, Roy Nilsson och sonen Johan. Roy Nilsson har utsetts till Årets frö- och oljeväxtodlare på Gotland av Fröfonden.

Hägvide Lantbruk LbM består av Lena Herderstedt, Roy Nilsson och sonen Johan. Roy Nilsson har utsetts till Årets frö- och oljeväxtodlare på Gotland av Fröfonden.

Foto:

ALLA PRISER OCH MOTIVERINGAR2015-12-03 06:00

Priserna delas ut på Hushållningssällskapets årsmöte fredagen den 4 december 2015 på Clarion Hotel Wisby.

Stipendier och utmärkelser, motsvarande över 80 000 kr, kommer att delas ut under mötet. En nyhet i år är ungdomspriset för skoglig verksamhet.

LÄS: GT:s intervju med Anton Olofsson, mottagare av ungdomsskogspriset (PLUS)

LÄS: GA:s intervju med Sanna-Marie Pettersson, som prisas för god djurhållning (PLUS)

Belöningar och priser 2015

Fröfonden, Årets Frö- och Oljeväxtodlare på Gotland: Roy Nilsson, Stånga Hägvide

Motivering: Roy Nilsson och Lena Hederstedt är andra generationen på Hägvide. Roy:s far Erik Nilsson som var bördig från Småland köpte år 1953 gården Hägvide som då bestod av 35 ha. Genom framgångsrikt företagande har gården växt och idag brukas 255 ha. På gården bedrivs även mjölkproduktion och år 2000 ersattes den gamla ladugården med en ny, med plats för 140 kor. Förutom anställd personal finns även sonen Johan med i företaget. På ett ansvarsfullt sätt sker nu en generationsväxling och tredje generationen är på väg in med ökat ansvar för driften.

På åkrarna odlas det vall på ca 110 ha, 100 ha höstvete och korn, 10 ha ärtor samt 25-30 ha höst- och vårraps.

Rapsodlingen på gården kännetecknas av höga och stabila skördar tack vare god tajming i odlingen, dvs. att rätt åtgärd utförs vid rätt tidpunkt. Roy och Johans genuina intresse för teknik har även bidragit till att utveckla och öka rapsodlingen på Gotland. Sedan några åt tillbaka har de investerat i ett system för direktsådd av höstraps och de utför numera en stor andel sådd för många lantbrukare i kringliggande socknar.

Teknikintresset är även något som märks på fritiden och vid sidan av jordbruket samlar Roy på veterantraktorer.

Roy Nilsson är värdig mottagare av priset som tilldelas Årets Frö- och Oljeväxtodlare på Gotland 2015.

Insatser för Utveckling på Gotland, Mats Pettersson och Jörgen Olssons fond: Patrik von Corswant, Barlingbo Stafva

Motivering: Patrik har alltid varit road av utvecklingsfrågor. Han är visionär och medger att han ibland hoppar på saker som inte alltid blir så bra. Det har dock inte stoppat honom utan han försöker hitta nya vägar och nya saker att brinna för. Han har genom åren suttit med i en mängd olika föreningar och sammanslutningar, men nu är Patrik främst verksam inom Produkt Gotland. Produkt Gotland är en företagsförening där cirka 40 olika företag är med.

Patrik tänker mycket på miljön och försöker göra det han förmår för att leva uthålligt och inte slösa på de globala resurserna mer än nödvändigt. För Patriks del har det medfört att han nu bara kör med fordon som inte drivs av fossil energi. Elbilen kan dock vara lite av en utmaning när långresor står på agendan.

Det som för närvarande tar mycket av Patriks tid i anspråk är distribution av den nya bag-in-box mjölken som börjat säljas nu i höst i olika butiker. – Det är roligt nu, säger Patrik eftersom det är ett sug efter 3-litersmjölken och det är handlarna som ringer till honom och inte tvärtom. Bollen sattes i rullning i och med årets Skördefestival då en av öns handlare hittade till Patriks monter och ville börja ett samarbete. Därefter har de andra handlarna ”hängt på”. Det här är verkligen något som ligger i linje med Patriks idéer om ett hållbart lantbruk på Gotland. – Det är en gotländsk angelägenhet med gotländsk mjölk, säger Patrik. Målet är att mjölken framöver ska kunna säljas i enliters förpackningar.

Patrik von Corswant belönas för sitt stora engagemang till gagn för en positiv utveckling på Gotland.

Gotlands Södra Härads Kreatursförsäkringsförenings pris för god djuromsorg: Sanna-Marie Pettersson, Sanda Sandäskes

Motivering: Sanna-Marie är född och uppvuxen på mjölkgården Uppuse i Bäl. Hon har alltid haft ett stort djurintresse. När Sanna-Marie var sju år fick hon sin allra första häst, ett russ. Sanna-Marie gick på ridskolan i Traume för att lära sig mer om hästar i teori och praktik. Sanna-Marie tävlade intensivt under ungdomsåren och senare åkte hon på fastlandet för att skaffa erfarenheter. Det inkluderade bland annat att vara ridlärare i Stockholm, att lära sig semin och mer tävlingsridning hos Jan Brink och en tid på Flyinge.

År 2010 köptes gården Sandäskes i Sanda. Här har Sanna-Marie startat sitt företag ”Häst i form” som erbjuder en hel del olika tjänster till hästägare. Idag finns det 14 boxplatser, ett Treadmillband, en skrittmaskin och ett stort ridhus i rid- och körvänlig omgivning.

Sanna-Marie erbjuder på anläggningen inackordering, inridning, vidareutbildning och rehabilitering av hästar. Dessutom har Sanna-Marie ett hästhotell. När man ska resa bort kortare eller längre tid finns det möjlighet att stalla in sin häst på hästhotellet i Sanda. Den kan då få full omvårdnad som inkluderar både behandlingar och ridning eller bara gå i hagen allt utifrån vad kunden har för önskemål.

Det som är lite utöver det vanliga på gården är Treadmillbandet som kan fyllas med vatten. Vattenträning innebär att hästen har möjlighet att få en skonsam men effektiv träning som bygger en bra jämn muskulatur.

Sanna-Marie Pettersson tilldelas Gotlands Södra Härads Kreatursförsäkringsföreningspris för god djuromsorg.

Stiftelsen Liljewalchska donationen Skogspriset: Erland Stenström, Lokrume Stenby

Motivering: Erland är en skogsägare som med stort intresse och god planläggning ser till att fastighetens skog utvecklas i positiv riktning. En värdig mottagare av årets pris!

Stiftelsen Liljewalchska donationen Ungdomspriset: Anton Olofsson, Kräklingbo Kräklings

Motivering: Anton är en ung entreprenör med initiativförmåga. Han visar även god fallenhet och intresse för beståndsvård med känsla för både naturhänsyn och produktion.

Gotlands Banks fond (Årets landsbygdskvinna): Lisbeth Jakobsson, Lye Rotarve, Ann-Britt Johansson, Buttle Österby, samt Anna Widgren, Bunge Mattise

Motivering: Lisbeth Jakobsson driver tillsammans med sin man Alf gården Rotarve i Lye. Lisbeth kommer från ett lantbrukarhem vid Hägvide i Stånga. Redan som barn var hon delaktig i gårdens arbete. 1976-1978 gick hon jordbrukslinjen vid Lövsta. Lisbeth tyckte att det var extra roligt, eftersom andelen tjejer i klassen var stor.

Gården och familjen är det viktigaste för Lisbeth. Med stor envishet och hårt arbete har hon medverkat till att skapa ett väl fungerande familjelantbruk. Arbetet som smågrisproducent med en besättning på 200 suggor kräver mycket omsorg. Det gäller att vara noggrann och behandla djuren väl. För fyra år sedan var det en tuff tid för de grisproducenter som fanns på ön, men nu känns det positivare, eftersom efterfrågan på svenskt griskött har ökat.

På gården har de växtodling och Lisbeth kör gärna traktorn. Ett stort intresse som hon har sedan hennes bror tvingade henne att lära sig köra när hon var 10 år. Hennes dröm är nu att få köra traktorpulling. Det är häftigt med rykande och bullrande traktorer.

Lisbeth Jakobsson är en värdig mottagare av belöningen ”årets landsbygdskvinna”

Ann-Britt Johansson föddes på en liten gård i Ljungby i Småland. Lantbruk har alltid funnits i hennes tillvaro även fast hon utbildade sig till undersköterska och jobbade som det fram tills för drygt tio år sedan.

Ann-Britt och hennes sambo Lars-Inge tog över gården 1990. Då var det ännu mjölkkor på gården och mjölkkorna var kvar fram till 1999 då de omskolades till amkor. Korna förbereddes på sitt nya liv genom att bli inseminerade med köttrassperma. Gårdens nuvarande 100 dikor härstammar alltså i väldigt hög grad ifrån deras tidigare mjölkkobesättning. År 2001 expanderade gården med dubbla arealen åkermark och idag omfattar den 150 ha åkermark och nästan 100 ha betesmark. Djuren betar dessutom ca 300 ha skog.

Gården är omlagd till KRAV sedan 2007. Ann-Britt ansvarar för att söka alla EU-stöd varje vår. Ett jobb som tagit extra mycket tid i år då mycket var nytt i och med ny programperiod.

För att hålla alla betesmarker i skick är gårdens koncept att alla kvigorna får kalva in som tvååringar. Därefter väljs de bästa ungkorna ut som rekryteringsdjur, medan resten går till slakt då kalven är avvand.

Ann-Britt är en mycket aktiv sekreterare i Gotlands Nötköttsproducenter. I år och nästa år medför styrelsearbetet ganska mycket mer arbete än normalt eftersom 2016 års Köttriksdag ska hållas på Gotland. Ann-Britt är även sekreterare i Hembygdsföreningen i Buttle.

Ann-Britt Johansson är en värdig mottagare av belöningen ”årets landsbygdskvinna”.

Anna Widgren, som är född i Partille utanför Göteborg, driver gården Matisse med sin man Mats. Gårdens huvudspår är mjölkproduktion med 120 kor. På gården finns även 100 tackor, 10-15 dikor, hästar och lite höns. Anna har ett brinnande djurintresse och det är också djuren som är hennes huvudsakliga ansvarsområde på gården.

Anna beskriver sig som lite utav en ”konörd”. Hon tycker det är roligt att läsa in sig på olika tjurar och försöka matcha ihop rätt ko med rätt tjur. När Anna kom till Mattise fanns det inga mjölkkor, utan först 1995 satsades det på mjölkkor på gården. Byggnaden som hade hyst grisar byggdes då om till 50 uppbundna kor. Nästa stora satsning på korna kom 2009 med en nybyggd lösdriftsladugård med plats för 120 kor och två robotar. Anna har alltid gillat att mjölka och det får hon fortsätta med i mindre skala eftersom den gamla ladugården fungerar som mjölkstall till nykalvade djur.

På sommaren består en del av verksamheten av uthyrning av stugor och ett hus nära intill gården. Två av stugorna ingår i den ekonomiska föreningen Bondestugor som då står för marknadsföringen för dessa.

På vintern lägger Anna tid i skogen och kör hem ved. En gång i tiden hade hon en nordsvensk som klarade den uppgiften, men nu sker all utkörning det med traktor. Anna har en traktor som hon helst kör och hennes motorsåg den är helig och lånas varken till mannen eller någon annan! Under alla år på gården med allt arbete har Anna fått sex barn. Graviditeterna har dock gått så bra att hon både haft möjlighet att jobba i skogen och mjölka kor innan det varit dags för BB.

Anna Widgren är en värdig mottagare av belöningen ”årets landsbygdskvinna”.

Bengt-Arne och Birgit Jacobssons minnesfond (familjelantbruk med mjölkproduktion): bröderna Bo och Sören Isberg, Fide Österby

Motivering: I början på 90-talet övertog bröderna Isberg jordbruket från sina föräldrar. Då byggdes ladugården ut från 28 till 40 kor. Nästa utbyggnad skedde 2011 och idag finns det 76 uppbundna mjölkkor på gården. Även åkermarken har utökats med inköp och arrende till att idag omfatta 150 ha brukad åker från dess ursprungliga 20 ha.

I nuläget arbetar Bo, Sören och en av Sörens söner på gården. Förutom gårdens sysslor är entreprenadkörning, en viktig inkomstkälla till verksamheten. Körslorna de utför är pressning, sådd och tröskning till andra lantbrukare.

Den brukade arealen försörjer gårdens djur med både vallfoder och spannmål, vilket gör att inköpen av foder bara inbegriper toppfoder till korna. Korna har en mycket bra produktion och under det precis avslutade kontrollåret 2014/2015, hade korna mjölkat i snitt nästan 12 000 kg ECM, vilket var en förbättring på nästan 900 kg från föregående år! Orsaken till detta tror bröderna beror på bra grovfoder kombinerat med bra avelsmatchningar.

Den dominerande rasen i ladugården är SRB och 2/3-delar av besättningen utgörs av röda kor och resten är SLB. Orsaken till detta är bland annat att inredningen passar bättre till de något mindre korna.

Bo har inte några fritidsintressen utöver gården och familjen. Jordbruk är roligt, tycker Bo. Sören har flera förtroendeuppdrag utanför gården bl a som vice ordförande i Arlas kretsråd. Sörens sitter också med i regionstyrelsen för LRF på Gotland.

Bröderna Bo och Sören Isberg är värdiga mottagare av belöningen ur Bengt-Arne och Birgit Jacobssons minnesfond.

Swedbanks belöning: Andreas Wiklund, Fole Stora Tollby

Motivering: Andreas Wiklund har sedan han förvärvade Stora Tollby Trädgård AB förvaltat och vidareutvecklat företaget. Med goda branschkunskaper och med en smittande entusiasm har han vunnit respekt och gjort sig ett namn hos kunder, branschkollegor, leverantörer och i företagets nätverk.

Nya idéer och grödor provas samtidigt som varumärket vårdas. I en föränderlig värld belönas det företag som med ett starkt namn snabbt kan anpassa sig efter marknadens behov. Vi ser den kraften i Andreas företagande.

Därför erhåller Andreas Wiklund Swedbanks belöning 2015.

Henric Wimans minnesfond ”Årets unga lantbrukare på Gotland”: Simon Kotz och Erika Samuelsson, Fardhem Stenstugu

Motivering: Erika och Simon tog över gården 2012 av Simons föräldrar som 11 generation. Gården är helt omlagd till KRAV sedan 2010. 70 ha åker, 7 ha bete och 65 ha skog. Huvudinriktningen är grovfoderbaserad köttdjursuppfödning. I år har koantalet ökat till 40 dikor och filosofin är att föda upp alla kalvarna hela vägen till slaktdjur.

Vid övertagandet låg i stort sett hela gården i vall. Nu har de flesta vallarna förnyats och en stor del av arealen sås med avsalugrödor. Erika och Simon vill gärna pröva på att odla grönsaker.

Det är viktigt och självklart för båda att de jobbar sida vid sida. Dock är det framförallt Erika som utför körslorna på gården och Simon har hand om pappersarbetet och ansiktet utåt. Mottot är att göra det vi är bra på själva och lej till annat.

Tidigare arbetade båda inom flygbranschen både i Norge och Sverige. Innan övertagandet av gården så har båda gått grundutbildning motsvarande G 30. Erika på Lövsta och Simon på Vretagymnasiet, distanskurs.

Simon sitter i styrelsen för Gotlands Nöttköttsproducenter.

Deras stora fritidsintresse är att köra Motocross. De har anlagt en träningsbana på gården. Simon satsar på att börja tävla igen, då är det fastlandet som gäller- Sverige cupen och ett hägrande mål att starta i SM. Simon har även tävlat i Enduro, för åttonde gången i GGN i år, med en hedrande totalplacering som 67:a och därmed femte bästa gotlänning.

Erika Samuelsson och Simon Kotz är värdiga mottagare av belöningen Årets unga lantbrukare på Gotland.

Thomas Båtelssons vandringspris för god hästuppvisning: Signe Hoas, Vänge Nickarve

Arlas Foods hederspris för högst avkastande mjölkkobesättning på Gotland 2015: Bo Nilsson och Christina Johansson, Eke Hallvide

På ett medelkoantal av 63,1 har medelavkastningen uppgått till 12 646 kg ECM.

Länsförsäkringar Gotlands pris för bästa ungko på Gotland 2015: Fredrik Jakobsson, Fide Västergårde 185, för SLB kon 1055 som uppnått 14 655 kg ECM.

Gotlands Slagteri´s pris för framstående satellitbesättning inom suggringsverksamheten på Gotland 2015: Gotland Grönt Centrum AB, Roma Lövsta

Resultatet har under året varit 11,3 avvanda smågrisar i snitt på 131 avvanda kullar.

Sture Mårtenssons vandringspris för bästa 3-åriga sto på Lojsta hed: Katarina Amér, Fardhem Överburge, för Dinkla

Svenska Russavelsföreningens ELIT-diplom för utmärkt förärvning: Bernt Hägg, Gerum Hägvalds, för Brinna, Gerty Dahlbom-Jonsson, Bunge Hägur, för Lojstas Ina, samt Helena och Gösta Hjort, Burs Sandåkra, för Brallan

Svenska Russavelsföreningens diplom för framstående 3-årsston: Katarina Amér, Fardhem Överburge, för Dinkla, Britt Stenfeldt, Viklau Änge, för Staräur, Birgitta Cramér, Hemse, för Leena, Göran Graaf, Visby, för Yrväder, Britt-Marie och Kurt Lillro, Lye Lillrone, för Lil´s Ella, Helena Pettersson, Vänge Brogård, för Sibborp´s Waldina, samt Monica Mårs, Tingstäde, för Snaikstu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!