Arne Mattsson är ordförande i Lummelunda Nyhamn avloppsförening. Den bildades för drygt fem år sedan, då flera boende i området behövde se över sitt avlopp.
– Det visar sig vara svårt att lägga ny infiltration på varje tomt här, så vi började se på ett större reningsverk för hela området. Det var också vad tjänstemännen inom Klart Vatten helst ville ha, berättar han.
Från början fanns 25 medlemmar, men flera har dragit sig ur efter hand, främst av ekonomiska eller tidsmässiga skäl. Nu hänger reningsverksplanen på en skör tråd.
Den skulle dock ha blivit av om Torgny Gustafsson, ägare av Lummelunda vandrarhem, fått stycka av fler tomter som kunde anslutas till den gemensamma avloppslösningen.
– Ja, då hade vi haft den numerär vi behöver, bekräftar Arne Mattsson.
Men detta skulle kräva en planändring, som fått nobben i byggnadsnämnden – av miljöskäl. Den anses omöjliggöras av sådant som natur- och kulturvärden, samt med hänvisning till det rörliga friluftslivet.
Torgny Gustafsson är besviken över beskedet. Han anser inte att regionens tjänstemän och politiker sett till helheten i området.
– Plankillarna har ingen tanke på reningsverket, det står inget om det i beslutet. Och byggnadsnämnden måste också sätta sig in i ärendena ordentligt, säger han.
Beslutet går inte heller att överklaga.
– Men jag hoppas ändå att regionen ska göra om och göra rätt, säger Torgny Gustafsson.
Arne Mattsson håller med.
– Det här är ett expansivt område och man måste kunna väga nyttan med avlopssrening mot det andra, men det är inte en argumentation vi har varit framgångsrika med, säger han.
Byggnadsnämndens ordförande Karl-Allan Nordblom (MP) står fast vid bedömningarna som gjorts.
– Detaljplanen är utpekad som turismområde. Därför anser inte nämnden att fritidshus ryms inom planens syfte eller angiven markanvändning.
Och reningsverket?
– Byggnadsnämnden har inte informerats om att projektet skulle vara någon förutsättning för att lösa avlopp för omliggande fastigheter. Men om så hade skett, så skulle det enligt min bedömning inte ha påverkat bedömningen att avslå ansökan så som den såg ut, svarar Karl-Allan Nordblom.
Arne Mattsson lägger till att fastighetsägare längre norrut också fått avslag när de velat avstycka. Men då handlar det om avloppsproblem – som hade lösts med ett gemensamt reningsverk.
– Så det blir verkligen ett stort moment 22 här, anser han.