Näringsministern: "Det finns ett växande självförtroende på ön"

Tillväxtverkets rapport visar att Gotland är det svenska län där industrins tillväxt ökat mest. Näringsminister Mikael Damberg gläds åt att Gotland håller sig framme i statistiken.

12 april 2018 17:55

Rapporten redogör för industrins tillväxt i små och medelstora företag, med upp till 500 anställda, under perioden 2011-2016. I riket har det växt med tio procent och allra snabbast är tillväxten på Gotland, där industrijobben har ökat med 26 procent under perioden 2011-2016. Det är 272 nya jobb netto som tillkommit på ön.

LÄS MER: Industrin växer snabbast på Gotland

Näringsminister Mikael Damberg (S) gläds åt siffrorna.

– Det är jätteroligt att läsa. Det här är också en revansch för svensk industri som har varit lite uträknad. Vi kan se hur mycket industrin betyder för exporten och antalet nya jobb i Sverige, säger Mikael Damberg.

Gotlands län har cirka 0,4 procent av rikets industrianställda. I sammanhanget kan det ses som föga förvånande att Gotland ökar mest, som ett väldigt litet län finns förutsättningar att snabbt göra stora procentuella ökningar.

– Så är det, men jag tycker det är lite roligt att titta på de sektorer som har växt mycket. Livsmedelsindustrin växer väldigt bra och det borde ha betydelse för Gotland, säger han och fortsätter:

– Jag har sett allt fler gotländska företag som i olika sammanhang har visat framfötterna.

Näringsministern lyfter fram ett familjeföretag från Ekeby som ett tydligt exempel.

– Ta bara Moving Floor, ett jättespännande bolag som jag har träffat vid flera tillfällen. Bland annat i Indien, där de och ABB har hittat varandra och nu utvecklar produktion tillsammans. Det är inte bara anonyma bolag, utan bolag som tar lite plats och håller sig framme.

LÄS MER: Gotländskt företag skriver avtal med Kina

Mikael Damberg tycker sig personligen ha sett positiva förändringar på Gotland.

– Jag har varit mycket på ön de senaste åren och jag upplever att det finns ett växande självförtroende. Det växer, det byggs och det förbereds i flera sektorer, inte enbart i industrin. Det finns en optimism som jag tror smittar av sig på andra. Varje jobb är viktigt och nu drar även industrin på Gotland, och jag tror inte riktigt att det har varit den allmänna bilden på ön.

Med en ökande tillväxt följer också utmaningar.

– När det är många inom näringslivet som vill växa så blir det största problemet kompetensförsörjning och matchning, att hitta rätt folk. Det blir otroligt viktigt att vi framåt har fokus på smart utbildningspolitik, säger Mikael Damberg.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa