Nu byggs den nya gästhamnen i Burgsvik

Det råder febril aktivitet i Burgsviks hamn. Under måndagen anlände sju stora flytbryggor som ska bli den nya, vädersäkrade gästhamnen.

1 april 2020 09:07

I april förra året köpte Burgsviken utveckling AB Burgsviks hamn av Region Gotland. Sedan dess har arbetet med att utveckla hamnen pågått för fullt.

 

– Anledningen till att utvecklingsbolaget köpte hamnen var att vi ville säkerställa att den inte privatiseras. Det kommer att vara en öppen hamn precis som när regionen ägde den, säger Hans Nilsson, projektledare i Burgsviken utveckling AB.

Den första etappen är koncentrerad till den yttre hamnen. Gästhamnen byggs ut med en 105 meter lång flytbrygga, uppdelad i sju element, och all el och belysning byts ut. Servicehuset renoveras också, med hamnkontor, toaletter och duschar.

– Det ska bli en allvädershamn, så att man kan ligga i hamnen i alla vindar. Med den nya bryggan blir hamnen skyddad från tre håll och med den nya vågbrytaren blir den helt skyddad.

 

Under måndagen sjösattes de sju flytbryggorna i Burgsviks hamn. Varje bryggelement är 15 meter lång och 3 meter bred, samt en meter hög, och väger cirka 22 ton. Arbetet med att få bryggan på plats beräknas vara klart den här veckan.

– Den första etappen kommer att vara klar i slutet av maj. Hittills håller vi både tidsplanen och budgeten, säger Hans Nilsson.

Den första etappen har en budget på cirka 1,7 miljoner kronor.

Den nya gästhamnen innebär att kapaciteten ökar med nästan 400 procent. I dag kan hamnen ta emot cirka 10 gästbåtar samtidigt, jämfört med 35-40 båtar när hamnen är klar i slutet av maj. Förra året hade gästhamnen närmare 300 gästnätter.

– I dag är gästhamnen dåligt skyddad för nordliga och nordvästliga vindar, vilket innebär att folk inte stannar så länge.  Vi tror att vi kommer att få många besökare från södra Östersjöområdet och Baltikum. Det här blir den första gästhamnen på västra sidan när man kommer söderifrån, säger Hans Nilsson.

 

Varje etapp beräknas ta cirka ett år. Nästa etapp blir att förbättra mellanhamnen, småbåtshamnen för de lokala båtägarna. Bland annat ska en ny vågbrytare, som skyddar hamninloppet, samt en träbrygga längs den inre viken byggas.

– Det första vi ska göra i etapp två är att bygga ett kafé i anslutning till servicehuset.

 

Så småningom ska det även anläggas grillplatser, en seglarskola, utomhusgym och dansbana i området. Fiskebodar ska flyttas och det finns även planer på en restaurang i den inre delen av hamnen.

Så jobbar vi med nyheter