Nu kan du äta mexikanskt på Gotland

Mitt ute på den gotländska landsbygden kommer det inom kort att bli mexikansk mat. Texten kommer från Gotland.net

26 mars 2015 12:04

Det är Erik Svensson och Vanessa De Sha som slår upp portarna till Gothems Cantina Y Casitas.

– De riktigt bra smultronställena i USA kan man hitta på de mest konstiga platser, säger Erik Svensson om satsningen på restaurangen fyra mil från Visby på östra Gotland.

Paret träffades i Palm Beach i Florida för två år sedan där Vanessa jobbade i försvarsindustrin och Erik på en country club. Vanessa är uppvuxen i södra Kalifornien men har sina rötter i Mexico. Erik är född och uppvuxen i Sverige men flyttade till USA för drygt 20 år sedan. Förra året åkte de på semester till Gotland där de aldrig varit förut och förälskade sig i ön. Av en slump fick de reda på att restaurangen i Gothem var till salu och där började deras gemensamma resa mot en mexikansk restaurang på Gotland.

– Vi ville komma hit och förenkla saker och ta chansen att jobba tillsammans med något som vi båda har en brinnande passion för. Vi var båda framgångsrika i USA genom våra jobb, men det är inte alltid det som är det viktigaste, säger Erik och tittar på Vanessa.

I en av de små stugorna i den lilla stugbyn som hör till verksamheten har de flyttat in, långt ifrån sina tidigare karriärer i USA. I maj ska de gifta sig i Helge Ands ruin i Visby.

–Där i stuga nummer ett bor vi, säger Erik och pekar på en litet hus stort som en friggebod.

På restaurangen kommer de att servera mexikansk street-food.

– Man ska komma hit och känna att man får en upplevelse utöver det vanliga, som att komma hem till någon, förklarar de.

Färdiga kryddblandningar och ”tacos som ser ut som plywood” är bannlysta. Vanessa som har en stor passion för matlagning kommer att blanda egna kryddblandningar och koka egna såser. Hon berättar att den mexikanska maten har djupa rötter i henne och att hon vuxit upp med traditionell mexikansk mat som lagas långsamt. Hon kommer att servera mat som generationer tillbaka lagat i hennes släkt.

Paret har renoverat restaurangen så att den ska likna en mexikansk vägkrog. På menyn står hembakade tortillas, quesadillas, enchiladas, tamales, hemgjorda såser, salsa och långkokt välsmakande kött som kryddats länge. De gör också hemgjorda traditionella desserter som sopapillas och flan. Den pizzaugn som står kvar i lokalen använder de nu till långkok av kött.

– I Mexico kokar man köttet sakta, sakta, och den här ugnen är perfekt till det, berättar Vanessa.

De poängterar båda två att mexikansk mat inte alls liknar den taco med starka såser och färdiga kryddblandningar som är en stående rätt på mångas meny till fredagsmyset.

– De här är något helt annat. Det är faktiskt inte så stark mat, den är mer smakrik än stark, men om man vill ha den het kan man få det, berättar Erik och pekar bort mot de torkade chilifrukter som de kommer att användas i deras egen heta sås.

Den femte maj, som är en regional helgdag i Mexico, (Cinco de Mayo) öppnas restaurangen i Gothem. Därefter kommer de att ha öppet dagligen under högsäsong utom på måndagar. Vintertid planerar de att ha öppet på fredagar till söndagar.

– Nu hoppas vi att turister och gotlänningar kommer att vara villiga att prova på något nytt.

Så jobbar vi med nyheter
Kerstin Klint