Nyöppnat viltslakteri i Roma

För drygt två veckor sedan öppnade ett nytt slakteri i gamla sockerbruket i Roma – Gotlands enda viltslakteri.

Benny Hagström i det nyöppnade viltslakteriet i Roma.

Benny Hagström i det nyöppnade viltslakteriet i Roma.

Foto: Tobias Wallström

nytt slakteri2016-02-11 05:45

Benny Hagström, Björke vilt AB, har redan hunnit stycka och sälja en hel del hjort, rådjur och vildsvin sedan anläggningen fick klartecken från Livsmedelsverket den 25 januari.

Hittills har dock inga gotländska djur passerat byggnaden.

– Säsongen för rådjur var ju slut sista januari så det var bara några dagar kvar. Vi har inte vågat marknadsföra oss här på Gotland ifall vi inte skulle få tillståndet i tid, säger Benny Hagström.

Istället har djuren hämtats från fastlandet, men tanken är att det är de gotländska jägarna som ska förse slakteriet med arbete. I augusti drar jaktsäsongen på rådjur åter igång.

– Jag fick idén för några år sedan. Jag har jobbat med trafikeftersök i många år och insåg att rådjuren ökat kopiöst. Det finns ingen annan anläggning på Gotland som tar emot rådjur, säger Benny Hagström.

Den kraftigt ökande rådjursstammen gör att många jägare skjuter mer än de kan äta själva.

– Jägarna kanske börjar tröttna på att äta rådjur flera gånger i veckan. När frysboxarna är fulla, vad gör jägarna då? Ger bort köttet eller låter djuren ligga kvar i skogen?

Benny Hagström är säker på att det finns både tillgång till och efterfrågan på viltkött på Gotland. Till att börja med kör han slakteriet vid sidan av sitt andra jobb, men tanken är att verksamheten på sikt ska kunna försörja både honom själv och ett par, tre anställda på heltid.

– Tanken är behålla så mycket som möjligt på Gotland. Jag har fått indikationer från både butiker och krogar på att man skriker efter viltkött.

Anläggningen är godkänd för all slags viltslakt, även fågel. Men det är nog främst rådjur som kommer att styckas här.

– Rådjuren har optimala förhållanden på Gotland, med milda vintrar och kalkrik mat, säger Benny Hagström.

Men det finns även hjort och vildsvin på Gotland.

– Det finns åtminstone två hjortstammar, en på norra Gotland och en på Sudret. De kan nog bli lika många som rådjuren, men det tar längre tid för dem att föröka sig eftersom de bara får en unge per år. Och jag har själv sett bökningar i Buttleskogen, så visst finns det gris!

Slakteriet håller till i en byggnad på gamla sockerbrukets område, där det tidigare varit glasstillverkning och ännu längre tillbaka provtagning av sockerbetor.

– Det kommer att bli butik också, i gamla vaktkuren, till sommaren, säger Benny Hagström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!