Nytt sätt att köpa bil

Privatleasade bilar blir allt vanligare i hela landet. Även på Gotland är leasingtrenden ett faktum.

27 oktober 2015 11:15

Tidigare har leasingavtal varit ett vanligt alternativ bland företag. De senaste åren har leasingavtal för privatpersoner ökat markant. På Gotland är det flera bilhandlare som erbjuder leasing åt privatkunder. Visby Bilcity är en av de som märkt av ett ökat intresse.

– Ja, vi har absolut sett en ökning. Vi har marknadsfört åt det hållet och det har blivit fler och fler nu under sommaren, säger Roger Ogestadh, VD på Visby Bilcity.

Roger Ogestadh tror att bekvämlighet är en viktig faktor.

– Jag tror det framför allt är paketeringen. Många yngre vill ha abonnemangsform, de är vana vid det från mobilen till exempel. Det krävs ingen kontantinsats och service ingår. Det är tryggt och praktiskt, förklarar han.

Även Håkan Olsson, försäljningschef på Visby Motorcentral, tror också att förändringen framförallt beror på unga bilförare.

– Det är en ny generation som vill äga en bil på ett annat sätt, säger Håkan Olsson.

Det finns både för- och nackdelar med ett leasingavtal. Enligt Aftonbladet är det både ekonomiska och praktiska aspekter som spelar in. Vid leasingavtal krävs ingen kontantinsats. Ofta ingår också service, bilförsäkring och vinterdäck. Men det är inte säkert att leasing är ett billigare alternativ i längden.

Nackdelar är allt som kommer med att inte vara ägare, till exempel att anpassa bilens utrustning efter eget behov.

Privatleasingkunder är ofta pendlare, yngre, storstadsbor och tjänar mer än genomsnittet. Det är också fler kvinnor än män som leasar.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa