Folkuniversitetets undersökning ”Mitt i karriären-barometern” visar att 56 procent av alla yrkesverksamma i åldrarna 40 till 55 år vill byta jobb. Av dem vill 43 procent göra något annat men söker inte nya jobb och endast 13 procent ser sig aktivt om efter nytt arbete. Svaren i undersökningen visar att den största anledningen till att många inte söker nya jobb är att de inte vet vad de vill göra i stället, vilket 29 procent svarade.

Charlotte Hågård, karriärexpert och föreläsare på Folkuniversitetet, tror att det finns flera anledningar till att många vill byta jobb men inte gör det.

– Väldigt många arbetsuppgifter är som mjölk som gått ut men blir kvar ändå. Jag tror att det handlar om trygghetsberoende, att det är rörigt på arbetsmarknaden och att det inte finns några givna karriärvägar. Man är bekväm och det känns läskigt att byta jobb. Är man väldigt osäker då blir man kvar även om man känner sig mätt och ibland även proppmätt på sitt jobb, säger hon.

Att stanna kvar på ett jobb där man inte trivs kan få negativa effekter även för andra.

– Det är inget vidare, det bidrar till dålig stämning på arbetsplatsen och dåliga produktionsinsatser, tycker man däremot att jobbet är spännande så ger man järnet.

Enligt Charlotte Hågård är det dock aldrig för sent att byta jobb.

– En del kanske tänker att man bara har 13 år kvar till pensionen och försöker hålla andan tills dess. Men livet är för kort för att ha tråkigt på jobbet. Om man har kul så känns det aldrig som att du jobbar, säger hon.