Polischefen reagerar på butiks skyltning

Cannabisblad i skyltfönstret. Flera har reagerat på Body Shops kampanj.

31 januari 2020 07:20

Ett skyltfönster på Östercentrum pryds just nu av klistermärken i form av cannabisblad och det har fått förbipasserande att reagera. Det är butiken Body Shop som gör reklam för sina hudvårdsprodukter som innehåller hampfröolja. 

En av de som reagerat är polisområdeschefen på Gotland Torbjörn Nilsson.

– Det här typen av produkt är ju inte illegal. Hampa är ett material som man kan tillverka till exempel rep och kläder av. Det jag reagerar starkt på är marknadsföringen, säger han.

 

Hampaprodukterna har funnits i företagets sortiment i drygt 20 år och har vållat debatt tidigare. Bland annat gjorde polisen i Frankrike en razzia mot en av Body Shops butiker när hudvårdsserien lanserades i slutet av 90-talet. I Sverige försökte Örebro kommuns brottsförebyggande enhet, Örebrå, stoppa reklamen 2010. 

Örebrå uttalade sig i en artikel i Dagens Handel och sa att man inte hade något emot produkterna i sig, men vände sig mot cannabisplantan i skyltningen.

– Man kan tycka att det är oskyldigt, men jag tycker att det är ganska fult. Cannabis är den narkotika som är mest spridd och är det största problemet bland missbrukande ungdomar, inte minst här på Gotland. Reklam som den här bidrar till en normalisering av cannabis, säger Torbjörn Nilsson.  

 

Body Shops kommunikationschef, Matilda Wiechel, säger att det pågår en kampanj för att lansera nya hampaprodukter och att skyltningen därför ser likadan i Body Shops alla 3 000 butiker i hela världen. 

– När Anita Roddick, vår framlidna grundare för The Body Shop, lanserade hampaserien gjorde hon det med kampanjen "Hemp is hope not dope", alltså hampa är hopp, inte knark, berättar Matilda Wiechel och fortsätter:

– Trots razzior och alla reaktioner då, backade hon inte. Hon fortsatte att slå ett slag för den här missförstådda superväxten. Det är alltså hampfröolja som utvinns ur industrihampa som ingår i produkterna och det har inget med knark att göra utan en magisk ingrediens för torr hud.

Har du förståelse för invändningarna att cannabisbladet är en stark symbol och kan leda till en normalisering av cannabis som narkotika?

– Jo, det är en stark symbol, men vi jobbar med industrihampa och det är en växt och den ser ut så här. Symboler kan absolut vara laddade, men vi vill gärna ladda om just den här symbolen. Det är en del av vår aktivism.

Hur då aktivism?

– Att man aldrig får vara rädd för att ta ställning och för att ta debatten. Det var något Anita Roddick stod för.

Så jobbar vi med nyheter
Sofie Regnander