Efter att Nobiskoncernen, med Alessandro Catenacci i spetsen, förra sommaren aviserade att man skulle lämna Furillen har det varit osäkert vem som skulle ta över restaurangen i sommar. Nu är det klart. Filip Fastén heter han och håller på att etablera en ny restaurang i Stockholm. Han blev årets kock 2014 och har tidigare arbetat på restaurant Frantzén och Le Rouge. I sommar kommer restaurangen ha öppet under juli månad med plats för cirka 40 gäster dagligen.
– De som bor på hotellet kommer att ha förtur. Man får ringa och fråga om det finns plats eller hålla utkik i sociala medier. Det finns inte möjlighet att boka redan nu. Det blir lite först till kvarn, säger Filip Fastén.
Filip Fastén kommer att bygga sin trerättersmeny på enbart gotländska råvaror. Inför öppnandet har de samlat ramslök och granskott för att använda i rätterna. Både i Stockholm och på Furillen ingår mat lagad i vedeldad ugn i konceptet. Det blir mycket grönsaker men också lamm, kanin och nöt, tillagat i ett utekök som har byggts på plats.
Till nästa sommar hoppas Filip Fastén att verksamheten kan växa ytterligare och att de kan hålla öppet en längre del av sommaren.
Johan Hellström, som driver Furillen tillsammans med familjen, säger att det nya konceptet är spännande.
Han har precis haft kontakt med tv-kanalen BBC som vill göra en dokumentär om honom och Filip Fastén.
– Det här innebär saker för Gotland och till och med för Sverige och världen. Det här är något alldeles extra, säger Hellström.