När GA träffade företaget Cake i maj förra året på deras testbana på norra Gotland var motorcyklarnas design och komponenter fortfarande hemliga. I förra veckan lanserades de på en mässa i Denver, USA, och fick ett varmt mottagande. Lanseringsturnén förde företaget vidare till München i Tyskland, och totalt har de vunnit fyra priser.

– Jag har sysslat med konsumentverksamhet hela mitt liv, men så mycket uppmuntran vi fått nu har jag aldrig fått förut. Det är jätteroligt, berättar Cakes grundare och vd Stefan Ytterborn.

Han berättar att de valt vilka mässor de vill framträda på med omsorg.

Artikelbild

Miljövänlig. Den första elmotorcykeln fick namnet "Kalk".

– Vi vill ju att det ska vara lätt, tyst och rent och med hjälp av den här nya tekniken stör man inte andra som är ute och rör sig i skog och mark. Därför har vi medvetet valt att ställa ut på dessa mässor och undvikit motormässorna, säger Stefan Ytterborn.

Tillverkningen av de eldrivna motorcyklarna är i gång och de första 50 ska vara klara i juni. Cake har sitt säte i Stockholm, men testbanan finns på Gotland. Anledningen till att testkörningarna sker på Gotland är att Stefan Ytterborn själv har hus på ön. Hans förhoppning är att kunna flytta hela eller delar av verksamheten till Gotland.

– Vi hade en intensiv dialog med bland annat Region Gotland, Almi och lokala entreprenörer i höstas, för att se vad vi kan förlägga för verksamhet där, berättar han.

Än är det inte klart när, eller var på ön, detta skulle bli verklighet.

– Det finns delar som vi ganska omgående skulle kunna starta upp. Till exempel att paketera batterilösningar eller prototyptillverkning och testning skulle kunna funka jättebra. Vi får ta det steg för steg, säger Stefan Ytterborn.