Det har gått snart tre år sedan Gotlands näringslivs- och etableringsservice, Gneabs, nya styrelse tog beslut om att kräva skadestånd av bolagets tidigare ordförande Åke Svensson (S), då även regionstyrelsens ordförande, och ytterligare två personer i styrelsen. Orsaken var kritik mot hur de hanterat försäljningen av fastigheten Hantverket 1 i Visby. De tre polisanmäldes för trolöshet mot huvudman. Polisutredningen lades ned men fortfarande återstår processen som rör skadeståndskrav.

LÄS MER: "Det börjar bli irriterande"

– Det är sorgligt att det har tagit så lång tid. Det är synd om Åke, säger Björn Jansson (S), som efterträdde Åke Svensson när han tvingades lämna alla sina politiska uppdrag. Björn Jansson lämnade i somras i sin tur över till Meit Fohlin (S) som nu är regionstyrelsens ordförande.

Artikelbild

| Åke Svensson.

Men trots att både Åke Svensson och Björn Jansson nu har lämnat hetluften har de fortfarande skandalen emellan sig.

– Vi har morsat någon gång på flyget. Annars har vi inte pratat så mycket. Vi hamnade på varsin sida om det här. Jag var tvungen att företräda regionen, säger Björn Jansson.

Det måste han fortfarande göra eftersom processen pågår så det där samtalet som han egentligen skulle vilja ta med Åke Svensson är fortfarande omöjligt.

– Det är jobbigt. Åke är besviken på regionen och på partiet.

Artikelbild

| Björn Jansson.

Åke Svensson bekräftar den frostiga relationen dem emellan.

– Jag har skrivit ett personligt brev till Björn men inte fått något svar.

Även en del andra partikollegor slutade höra av sig, andra finns kvar som stöd.

LÄS MER: Åke Svensson: "Det har satt sina spår"

Rådmannen Kristina Wirdemark säger att rätten inväntar bevisuppgifter från bägge parter och att det är oklart när huvudförhandlingen blir.

Åke Svensson hoppas att Gneab och regionen lägger ned skadeståndskraven. Gneab ska avvecklas efter att tvisten är avslutad och så länge bolaget finns betalas arvoden ut. Och förutom advokatkostnader kan det också bli höga rättegångskostnader för regionen, om Gneab förlorar tvisten, menar Åke Svensson.

Skadeståndsanspråken mot de tre före detta styrelsemedlemmarna är på 17 miljoner kronor.

Senare i veckan kommer en längre intervju med Björn Jansson, om hans tid efter att han lämnat toppolitiken.