Den ÄlÀndska turistbranschen upplever i Är en annorlunda sommar efter att Finland i vÄras infört strÀnga reserestriktioner som satt stopp för de horder av svenska turister som vanligtvis dagligen gÄr i land i hamnarna i Mariehamn och Eckerö under sommarsÀsongen.
Branschen drabbades ocksÄ redan i vÄras av ett bakslag efter att de finska restaurangerna under tvÄ mÄnader tvingades hÄlla stÀngt för att stoppa spridningen av coronaviruset.
"VĂ„ren en katastrof"
Michael Björklund, kock och Ă€gare till ett flertal restauranger i Finland, bland annat Smakbyn i den Ă„lĂ€ndska orten Kastelholm â och tillika vinnare av Ă„rets upplaga av "Robinson" â beskriver hur han redan under vĂ„ren kĂ€nde en stark oro inför den kommande sommaren.
ââVĂ„ren var en katastrof â och för oss som har företag pĂ„ Ă land Ă€r sommarsĂ€songen helt enkelt livsviktig. SĂ„ det Ă€r klart att man var vĂ€ldigt orolig, sĂ€ger han till TT.
De strÀnga restriktionerna som den finska regeringen infört för resenÀrer frÄn Sverige har ocksÄ under sommaren slagit hÄrt mot den ÄlÀndska turistbranschen, sÀger Michael Björklund.
ââI Finland gjorde man en del reklam för Ă land under vĂ„ren nĂ€r man nu inte kunde göra det för den svenska marknaden, vilket lett till att vi visserligen har haft en del gĂ€ster frĂ„n det finska fastlandet. Men eftersom Ă land ligger nĂ€rmare Sverige, sĂ„ har det definitivt mĂ€rkts att den svenska turismen bara varit marginell den hĂ€r sommaren.
"Tioprocentig belÀggning"
Ăven Olof Salmi, som Ă€ger och driver Sandösunds camping pĂ„ ön VĂ„rdö, instĂ€mmer i att turisttappet har varit stort under sommaren.
ââJĂ€mfört med tidigare somrar har den hĂ€r varit vĂ€ldigt lugn â vi har bara haft en tioprocentig belĂ€ggning jĂ€mfört med det normala, sĂ€ger han.
De strÀnga inreserestriktionerna frÄn Sverige har ocksÄ inneburit en dominoeffekt, dÄ de har satt stopp för det i vanliga fall sÄ viktiga turistinflödet till à land frÄn andra europeiska lÀnder, enligt Olof Salmi.
ââVid den hĂ€r tiden pĂ„ sommaren brukar det vara smockfullt av tyskar och hollĂ€ndare hĂ€r, men i Ă„r har bara 15 tyska ekipage lyckats ta sig hit. NĂ„gra har tagit sig hit via Baltikum eller via fĂ€rjan som trafikerar TravemĂŒndeâHelsingfors. Men att ta sig in via Sverige â det gĂ„r inte.
"MÄste tÀnka i nya banor"
Vad gĂ€ller framtiden sĂ€ger Michael Björklund att han för egen del planerar att dra ned pĂ„ öppettiderna pĂ„ sina restauranger under hösten pĂ„ grund av det rĂ„dande lĂ€get â och tillĂ€gger att det största orosmomentet för den Ă„lĂ€ndska ekonomin i dagslĂ€get Ă€r den krisande sjöfarten.
ââVi har klarat oss undan andra ekonomiska kriser tidigare, men för första gĂ„ngen har vĂ„r viktiga sjöfart fĂ„tt sig en ordentlig törn, och det slĂ„r hĂ„rt mot det Ă„lĂ€ndska samhĂ€llet, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:
ââNu mĂ„ste vi börja tĂ€nka i nya banor och reda ut det hĂ€r tillsammans. Men inom restaurangverksamheten har vi allt lĂ€ngtat efter svenskarna â vi Ă€r ju som en liten förort till Sverige.