Så många jägare finns det på Gotland

Antalet jägare på Gotland varken minskar eller ökar. Det uppger Gert Luks Jacobsson som är vilt­vårdare vid Svenska jägareförbundets ­Gotlandsavdelning, ­Gotlands Skarpskytte och Jägaregille.

Foto: Eva HC Nyström

Populärt2017-04-04 09:40

– Jag skulle vilja säga att antalet jägare på Gotland som löst jaktkort håller sig ganska konstant. 1 736 personer har löst jaktkort på Gotland för jaktåret 2016/2017, säger Gert Luks Jacobsson.

Anledningen till att läget är status quo är att även om det visserligen är populärt att ta jägarexamen så är det många som faller ifrån på grund av ålder förklarar Gert Luks Jacobsson och frågar plötsligt: ”När tänker du ta jägarexamen?”. Det är uppenbart att det är något som han rekommenderar.

– Faktiskt är det så att bara för att man tar jägarexamen så behöver man inte bli jägare! Det är många som går kursen för att man lär sig så mycket, säger Gert Luks Jacobsson och fortsätter:

– Vi märker dessutom att det är fler och fler kvinnor som tar examen.

På Gotland är det främst rabbis, räv och rådjur samt fågel som jagas.

– Rabbisen är lovlig året runt, men den jagas till och från. Det är mindre nu än på 1960-, 1970- och 1980-talet, förklarar Gert Luks Jacobsson.

Upp- och nedgången beror på hur stora populationer det finns. Det vill säga om rabbisen har minskat i antal på grund av sjukdomar som myxomatos (kaninpest) och gulsot.

– Rådjur är ju en relativt ny art på Gotland och de är spännande att jaga. Dessutom är det ju det djur på Gotland som ger mest kött.

Gert Luks Jacobsson upp­lever det som att rådjuret har blivit mer och mer accepterat på Gotland trots att det inte funnits här tidigare.

– Eller det är väl ännu lite kontroversiellt, men man godtar dem helt enkelt.

Rådjursjakten startar den 16 augisti då bockjakten börjar. Det innebär att bara handjur får skjutas och enbart med kulgevär. Från och med den 1 september är även kiden tillåtna att jagas och efter den 1 oktober får man ta samtliga rådjur fram till och med den 31 januari.

– Då får man jaga både med kulgevär och med hagel, men hagel är att föredra av säkerhetsskäl, förklarar Gert Luks Jacobsson.

Harjakten sker mellan den 1 september och 15 februari på Gotland och rödrävsjakten sker mellan den 1 augusti och 15 mars.

Som jägare krävs det att du äger marken du jagar på eller att man arrenderar jaktmarken. Om marken arrenderas ut för andra ändamål än jakt så gäller det att man friskriver jaktdelen, annars kan man inte arrendera ut den delen till jaktintresserade. Enligt Gert Luks Jacobsson ligger arrendekostnaden för jaktmarker på Gotland i medeltal runt 15 kronor per hektar. En ringa kostnad kan tyckas, men att jaga kräver stora ytor för jägare och jakthund att röra sig på.

– Då ska du tänka på att det krävs cirka 250 hektar för att kunna släppa en stövare för att jaga räv och hare.

Själv jagar Gert Luks Jacobsson helst hare.

– Det är helt underbart. Du kan sitta på pass och oftast ser du haren eller hör när hunden driver den. Jakt är rogivande, säger Gert Luks Jacobsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!