Det var i april 2016 som det stod klart att Shervin Razani och Bo Fuglsang tog över driften av dåvarande Tott. Shervin Razani är en entreprenör i Stockholm och som varit med och startat flera företag. Jurek rekrytering och bemanning har bland annat blivit utsett till gasellföretag fyra år i rad – senast i december i fjol.
– Vår förhoppning är att göra Tott än mer levande under större del av året, dels genom att utöka konferensverksamheten, dels genom att erbjuda den gotländska publiken en året runt-anläggning för till exempel fest, evenemang och nyårsfirande, sa Shervin Razani i samband med övertagandet.
Därefter bytte anläggningen namn till Novi Resort och Marie Herrey tillsattes som hotellchef i oktober 2016. Bara ett år senare valde ena delägaren till driftbolaget, Bo Fuglsang, att lämna. Ett halvår senare lämnade även Marie Herrey. Ensam kvar stod Shervin Razani.
"Shervin har nu, ur egen ficka, investerat ytterligare 5,5 miljoner kronor i företaget samtidigt som jag beslutar att dra mig ur och 'kastar nu in handuken'.", skrev Bo Fuglsang i brevet till föreningens medlemmar.
LÄS MER: Ägarföreningen chockad över avhoppet
Nu har Shervin Razani varit en del av Novi Resort i snart två år och han beskriver det som en resa som något utöver det vanliga.
– När jag gick in i det här tänkte jag lite "hur svårt kan det vara?". Jag har alltid tyckt att anläggningen har en sådan otrolig potential. Som entreprenör har du alltid en optimistisk ådra, det på gott och ont. Jag tänkte att det skulle kunna gå att göra det bättre, men det har varit svårare än vad jag trodde. Jag har drivit bolag i fem olika branscher och vet vad det handlar om när det gäller att driva bolag, säger Shervin Razani.
Anläggningen slog under 2017 beläggningsrekord. Men det finns mycket kvar att göra för att Novi Resort ska vara lönsamt.
– Det är alltid en utmaning när man drar igång något. Vi visste att det inte skulle gå spikrakt. Men Novi ska vara en av Sveriges bästa anläggningar i den här kategorin. Jag vill att det ska vara en fyra plus-anläggning, säger han.
Han säger att de gjort och fortsatt kommer att genomföra flera satsningar för att försöka få Novi Resort till att bli en året runt-anläggning och en plats där även gotlänningarna ska känna sig välkomna.
LÄS MER: Ekonomisk kris för hotellsatsningen
– Det är en dyr hotellprodukt som vi säljer och då ska man få valuta för pengarna. Vi har slopat allt halvfabrikat och kör ekologiskt och närproducerat. Sedan kommer vi att köra gruppträningar med yoga, personlig tränare och ta hit träningsresor på mellansäsong. Vi kommer också ha olika events.
– Det är inga problem att driva en turistanläggning på Gotland mellan veckorna 27-32. Det är resten som är en utmaning och det är under den tiden som jag känner att ingen vågat köra fullt ut med Novi. Det är den risken jag tar.
Vad har det kostat dig hittills?
– Att gå ut med pengar är fel.. Men jag kan säga att det kostat sjusiffrigt och uppåt. Om det har kostat tre eller sju miljoner spelar ingen roll. Affärsmässigt kommer jag aldrig få tillbaka min investering på en eller tre säsonger. Men om vi inte lyckas höja lönsamheten i år, då får jag ta mig en riktig funderare, säger Shervin Razani.
Han pratar om två olika investeringar som görs på anläggningen. De har först byggt nya barer, tagit in nya möbler och gjort flera andra satsningar. Nu kommer andra delen i satsningen.
LÄS MER: "500 bäddar som ingen kan boka"
– Först investerar du pengar och sedan måste du investera själ och kärlek. Andra biten ska göras nu och vi fortsätter investera en del pengar för att det ska bli en topprodukt. Jag vill att det ska vara en riktigt fin anläggning, säger han.
Under 2017 gick anläggningen minus med ungefär 3,5 miljoner kronor. När den här intervjun gjordes var bokslutet inte helt färdigställt.
– Det hade varit mycket roligare om det hade varit svarta siffror i stället för röda siffror. Om man vill göra någonting annorlunda och satsa är det nästan ingenting som går plus första året, säger Shervin Razani.
Han menar att om det inte går att få anläggningen att göra ett plusresultat är det dags att se över hur ägandet av anläggningen bör vara för att göra en affärsmodell långsiktigt hållbar.
– Jag skulle ljuga om jag sa att det var lätt att få lönsamhet. När det är en bostadsrättsförening som äger är det svårt att få lönsamhet. Men om vi lyckas förlänga säsongen och har fler produkter som människor kan ta del av med aktiviteter i april-maj och efter sommaren kan det gå, säger Shervin Razani.
Du är inte den första som tar dig an det här?
– Man säger väl att den sista idioten inte är född ännu ... Skämt och sido, efter det här året vet vi svaret om modellen fungerar eller om man måste göra någonting åt den. Anläggningen har potential att bli lönsam, är modellen fel måste vi skruva på den, säger Shervin Razani.
LÄS MER: De tar över Tott i Visby
Tror du någon kommer att lyckas med anläggningen om du inte gör det nu?
– Nej nej ... Du kan hämta hit Richard Branson (känd brittisk entreprenör, reds anm) och han kommer inte heller att lyckas. Jag har inställningen att om inte jag lyckas, då kommer ingen annan att göra det heller, säger Shervin Razani.