Slakteriet: "Vi har följt lagstiftningen"

Det nationella ehec-utbrottet spårades till en gotländsk gård. Nu svarar Tomas Strandberg, vice vd på Gotlands Slagteri, på hur smittan kunde spridas till konsumenterna. "Vi är väldigt ledsna".

Gotlands Slagteri styckningen i gång igen.
Kött Slagteri

Gotlands Slagteri styckningen i gång igen. Kött Slagteri

Foto: Rolf Jönsson/arkivbild

EHECSMITTAN2016-12-02 08:51

Sammanlagt 20 personer runt om i Sverige har blivit sjuka efter att ha smittats av ehec-bakterier, därav minst tre barn.

Helagotland.se har också intervjuat 81-åriga Birgit Ljungberg i Visby som var nära att dö i en följdsjukdom.

Läs mer: "Läkaren trodde inte jag skulle klara det"

Tomas Strandberg är vice vd på Gotlands Slagteri, och han beklagar djupt det som hänt.

– Det här är väldigt beklagligt. Vi är väldigt ledsna att konsument har drabbats.

Men samtidigt konstaterar han att slakteriet noggrant följt alla lagar och bestämmelser kring hanteringen av djuren och köttet.

– Vi har följt den lagstiftning som finns. Vi testar våra produkter enligt EU:s och Livsmedelsverkets regelverk. Vi har sett över våra rutiner vid de kritiska kontrollpunkterna i produktionen och konstaterat att vi har hållit oss till den lagstiftning som finns. Livsmedelsverkets egna kontrollanter finns också alltid på plats i slakteriet. Trots det har bakterien inte fångats upp av den lagstiftade provtagningsrutinen, säger han.

Läs mer: Barn drabbade av gotländsk ehecsmitta

Slakteriet har också vidtagit extra åtgärder för att minimera riskerna att det sker igen.

– Vi har under den här tiden utökat provtagningen utöver lagstiftad frekvens och stöttat Livsmedelsverket i sin utredning och bidragit med underlag i spårningsarbetet. Vi följer Livsmedelsverkets protokoll vid slakt av djuren som kommer från den drabbade gården. Slaktdjuren transporteras in sist på dagen, slaktas i långsammare takt än vanligt och provtas för ehec innan de frisläpps för vidare förädling. Hittills har inga provresultat påvisat ehec.

Men att skydda sig till hundra procent är mycket svårt, konstaterar han.

– Ehec är en bakterie som finns naturligt förekommande hos djuren och i naturen – det är inget som tillkommer under slakt, beredning eller paketering. Det är en bakterie som vi har stor respekt för och tar på mycket stort allvar. Vi arbetar därför ständigt med förebyggande åtgärder och har goda rutiner för att minimera riskerna.

Tomas Strandberg påpekar också det viktiga i att konsumenterna tillagar maten på rätt sätt. Om köttet hettas upp till över 70 grader finns ingen risk för smitta.

– I samband med den aktuella ehec-smittan gick myndigheterna ut med information till konsumenterna om hur viktigt det är att följa de anvisningar som står på produkten, det vill säga att hetta upp köttet till 70 grader. Kebabspetten ska genomstekas väl, säger Tomas Strandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!