Statlig nota uppe i 80 miljoner

Den är sedan länge Sveriges dyraste cykelväg, men notan har också fortsatt ticka på. Trafikverket ångrar nu att de inte stoppade projektet tidigare.

Cykelvägen har kostat staten sex och en halv miljon kronor per kilometer.

Cykelvägen har kostat staten sex och en halv miljon kronor per kilometer.

Foto: Malin Stenström

CYKELVÄG (GT)2016-05-02 05:30

Planer på en cykelväg mellan Visby och Lummelunda har funnits sedan 80-talet. 2010 togs det första spadtaget – och ända sedan dess har problemen hopat sig.

Det har handlat om Lummelundagrottan och om trädavverkning, men framförallt om felberäkningar gällande vattenavrinning, som påverkat fastigheter främst kring Själsö.

Så här sade den dåvarande projektledaren från Trafikverket, Torbjörn Lundbom, sommaren 2012:

– Det mesta är problem som borde ha förutsetts. Men det gjordes inga riktiga riskanalyser innan arbetet drogs igång. Och det har fått stora konsekvenser.

Uppgifterna om den statliga ursprungsbudgeten går isär, men ligger mellan 18-22 miljoner kronor. Sedan dess har fler och fler kostnader tillkommit.

Notan har vid det här laget tickat upp till 79 miljoner kronor. Det innebär över sex och en halv miljon kronor per kilometer för den totalt tolv kilometer långa vägen.

– Med facit i hand borde vi kanske ha stoppat projektet för länge sedan och tänkt ett varv till, erkänner Alexander Santos, enhetschef på Trafikverket.

79 miljoner är dessutom inte slutnotan, det heller. Cykelvägen må ha invigts 2014, men den permanenta lösningen på vattenproblemen är ännu inte på plats.

– Men de kvarstående åtgärderna är inte så omfattande. Jag tror inte det blir flera miljoner till i alla fall, säger Alexander Santos – som alltså inte har någon kalkyl för slutarbetet.

Det arbetet är dessutom inte inlett ännu. En pump har satts in för att leda bort vatten från det aktuella området, men det är endast en temporär lösning.

– Vi ska ha en ledning där i stället, för att slippa pumpa. Den ska också kunna dela upp grundvatten och dagvatten, berättar Alexander Santos.

Och denna mer långsiktiga lösning måste först godkännas av mark- och miljödomstolen, som ska ta upp fallet innan sommaren.

Om Trafikverkets förslag godkänns av domstolen blir det mer borrning i berget; insatser som är begränsade i tiden till perioden november till mars.

Slutförandet kan med andra ord dröja till 2017 – nästan ett decennium efter det att den första budgeten sattes.

GT har sökt Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon för ytterligare kommentarer till cykelvägen och dess fördyrning. Hon har dock valt att avstå detta.

– Men visst har det varit en fördyrning vi inte tycker om och vi ska naturligtvis följa upp detta när vi väl satt punkt för projektet, säger verkets presschef Bengt Olsson.

Så blev cykelbanan landets dyraste:

Historik

1980-talet: En cykelväg längs havet mellan Visby och Lummelunda föreslås. Länsstyrelsen går emot, då den planerade vägen går genom Brucebo naturreservat. Därefter kommer flera nya förslag om vägens sträckning.

2009: Cykelleden ska nu gå längs väg 149. Byggstart planeras till hösten 2009 projektet beräknas kosta 18 miljoner kronor.

2010: Dåvarande infrastrukturministern Åsa Torstenson med flera tar första spadtaget.

2011: Bygget stoppas, då man missat att Lummelundagrottan går under cykelbanan. Senare visar det sig att ett konsultföretag glömt en nolla när de räknade ut hur många träd som skulle avverkas. Trafikverket får skjuta upp andra vägbyggen på grund av fördyringarna.

2012: Fyra fastighetsägare får 7,3 miljoner i ersättning för skador.

2013: Vattenproblematiken kring bygget blir ett fall för mark- och miljödomstolen. 6-12 månaders ytterligare försening.

2014: Cykelleden invigs – men vattenfrågan förblir olöst.

2016: Mark- och miljödomstolen planerar ta upp fallet innan sommaren. Notan är nu uppe i nästan 80 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!