Efter långa diskussioner och votering tog regionfullmäktige under måndagen beslut om att låta hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) överskrida sin budgetram med högst 80 miljoner kronor under 2016 för att kunna upprätthålla vård med likvärdig kvalitet som i övriga Sverige. Regionstyrelsens förslag vann med fyra röster (37 röster för och 33 röster mot förslaget).
Men beslutet om de 80 extra miljonerna fick hård kritik från många håll, bland annat från oppositionsrådet Eva Nypelius (C).
– Jag tror att det är ett olagligt beslut, i vart fall är det ett mycket olämpligt beslut, säger hon.
I april tog regionfullmäktige beslut om att både socialnämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden skulle hålla sin budget, trots det tillåts nämnden nu överskrida budgetramen.
Enligt kommunallagen ska fullmäktiges beslut om en utgift under löpande budgetår också innefatta en anvisning om hur utgiften ska finansieras, vilket flera av ledamöterna tyckte saknades i detta fall.
– Det ni just nu håller på med är att ha stora besparingskrav på alla utom HSN - de som håller på att sänka skuten, säger Simon Härenstam (M).
Förslaget kallades vi ett flertal tillfällen för att man ger HSN "frikort" vilket fick bland andra Isabel Enström (MP) att ilskna till.
– Det är oförskämt att använda sig av begreppet frikort, säger hon.
Efter ett överläggande beslutade regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (s) att göra ett tillägg till beslutet. Nämligen att de 80 miljonerna ska balanseras i bokslutet.
– Det här är ett bekymmer och det är ingen önskvärd situation. Regeringen och riksdagen har beslutat om ett nationellt sjukvårdssystem och det är svårt att fatta ett beslut som gör att vi inte har tillgång till samma sjukvård på Gotland som i resten av landet. Vi har tillfört medel varje år för att klara våra antaganden. Medicinen blir allt dyrare och att säga nej av kostnadsskäl är inte möjligt, säger Björn Jansson.
Enligt Stefaan De Maecker (MP), ordförande i HSN har kostnaderna för sjukvården ökat kraftigt under året.
– Vårt problem är att kostnaden har ökat mycket mer än vad vi har räknat med och mer än vad vi har råd med. Dyrare läkemedel har fått en bredare användning. Vi lyckas inte hänga med i finansieringen av kostnadsutvecklingen. Vissa landsting har det tuffare än andra och vi tillhör de som har det tuffast, säger han.
Att tillåta HSN överskrida budgeten med 80 miljoner, när Region Gotland redan har hårda besparingskrav, fick flera av fullmäktigeledamöterna att vilja dra i handbromsen.
– Den långsiktiga signalen blir att bara köra på och inte att bromsa, Lars Thomsson (C).
Trots en livlig diskussion verkade de flesta var överens om att inte vilja ha sämre sjukvård.
– Sämre vård är det ingen som vill ha men det handlar om att komma med andra besparingsförslag. Ekonomin är inte under kontroll, säger Inger Harlevi (M) 2:e vice ordförande i HSN.