Den 1 januari såg en ny svensk spelmarknad dagens ljus. För statliga Svenska Spel kunde de fyra första månaderna sedan omregleringen börjat bättre. I bolagets delårsrapport för januari-mars 2019 redovisas spelintäkter på 2 058 miljoner kronor. Motsvarande siffra för samma period 2018 är 2 187 miljoner, det betyder att Svenska Spels intäkter backar med 129 miljoner kronor. Förändringen i Svenska Spels vinst, eller rörelseresultat, visar även den röda siffror. 2018 års vinst 1 143 miljoner kronor under första kvartalet är ett år senare nästan halverad; 519 miljoner. Värt att notera vad gäller vinstmarginalen är däremot att det i samband med omregleringen tillkommit en skatt på 18 procent (där skillnaden mellan spelarnas insatser och utbetalningar räknas). Svenska Spel betalade 401 miljoner kronor i spelskatt.
Vd:n Patrik Hofbauer menar att skatten spelat en stor roll för det negativa resultatet – men också en omstrukturering av bolaget.
– Svenska Spel har genomgått den största förändringen i historien, säger Patrik Hofbauer och syftar på att Svenska Spel nyligen delats upp i tre affärsområden.
Hur ser du på resultatet?
– Att vi har gjort ett bra första kvartal. Det är förväntat att intäkterna går ned. Det är ingen överraskning, snarare en naturlig konsekvens av hela uppdelningen av bolaget. Och under förra året lade vi även ned väldigt mycket pengar på omställningen.
Patrik Hofbauer menar att hela bolagets fokus legat på att förändra bolaget inför den nya lagstiftningen som tog laga kraft vid årsskiftet.
– Jag är glad att hela vår verksamhet kom igång igen efter första januari. Utifrån det har vi lyckats ganska bra. Vi kan såklart göra det bättre.
Hur har den situationen varit för de anställda?
– Det var i princip ett hjärtbyte av vår verksamhet. Utifrån den förutsättningen tycker jag att personalen har gjort ett fantastiskt arbete.
På Svenska Spels kontor i Visby arbetar omkring 375 personer. En av dem heter Marie Loob och hon är vice vd på hela Svenska Spel, men bara till efter sommaren. Då byter hon spelbranschen mot rollen som sjukvårdsdirektör på regionen.
– Det är jättetråkigt. Marie är superduktig. Samtidigt har jag full respekt för att hon vill pröva något nytt. Region Gotland kommer vara supernöjda med henne, säger Patrik Hofbauer .
Hur ser situationen ut med hennes ersättare?
– Vi söker tre tjänster till koncernledningen. Vi vill naturligtvis hitta någon som kan vara på Gotland. Men det får vi se. Vi ska hitta den bästa personen med den bästa kompetensen. Hittar vi någon här är det bara en bonus för oss.
– Visby är en viktig plats för oss. Vi har inga planer på att lägga ned Visbykontoret. Tvärtom vill vi stärka vår position här.