Sweprod drabbas hårt när omvärlden stängs

Industriföretaget Sweprod har tuffa tider på grund av coronakrisen, med både materialbrist och svikande orderingång, till skillnad från Cementa, som har betydligt bättre förutsättningar. "Det är stopp överallt", säger Henrik Svensson, Sweprod.

29 mars 2020 08:39

Många företag drabbas hårt av coronakrisen och ett av dessa är Sweprod Graphics i Visby.

Henrik Svensson är nedstämd och suckar tungt.

– Det slår överallt. Vi är på en internationell marknad, många av våra kunder finns utomlands. Tyskland är en stor marknad, vi levererar även till Polen, Kina och Indien, och det är stopp överallt.

I fabriken arbetar cirka 40 personer, samtliga har redan permitterats.

– Ingen i fabriken jobbar full vecka. Vi pratar om en permittering på mellan 40 och 60 procent och kommer att ha öppet två till tre dagar i veckan, säger Henrik Svensson.

Även tillgång på material är kraftigt begränsad.

– Vi har leverantörer som är helt stängda och där vi inte får tag i material över huvudtaget. Vi har världsbrist på vissa material för att de går till tillverkning av ansiktsmasker och ansiktsskydd, det är plaster som är slut i hela Europa och från Kina får vi ingenting. Vi har leverantörer i Italien som hållit stängt i tre veckor nu. Så ja, det är problematiskt med tillgången till material.

Klarar ni er med permitteringar eller funderar ni på varsel?

– Det kan bli aktuellt med varsel, beroende på hur långvarigt det blir. Men vi hoppas verkligen att vi ser piken av det här under april, maj och att vi efter sommaren kan komma tillbaka till någon slags normal verksamhet, eller i alla fall en uppåtgående verksamhet, säger Henrik Svensson.

– Vår ambition är att försöka att inte varsla. Vi tror att marknaden kommer tillbaka och vi har jobbat hårt för att få de anställda vi har och är jättemåna om att inte bli av med någon.

 

En annan industri, som klarar sig betydligt bättre, är Cementa i Slite. Där har permitteringar ännu inte behövts.

– Vi avsätter 90 procent av vår produktion på svensk marknad och marknaden i Sverige är faktiskt fortsatt väldigt stark. Förra veckan låg vi faktiskt över budget i Sverige och den här veckan är vi på budget. Såhär långt är det fortsatt bra fart i byggsverige, säger fabrikschef Fred Grönvall.

Cementa förbereder sig dock för sämre tider och har bland annat infört rekryteringsstopp, begränsat övertidsuttag och återhållsamhet med att ta in externa entreprenörer.

– Det kommer att komma en coronaeffekt framöver. I andra halvan av april tror jag att vi kommer att se en nedgång.

Stora byggprojekt på fastlandet har tvingats skicka hem utländsk arbetskraft, vilket kommer att ge utslag framöver.

– Vi kommer att tappa lite fart, men än så länge står sig svensk marknad väldigt starkt på byggsidan.

Även Cementa har haft problem med leveranser av reservdelar och insatsmaterial, men det är inget som stoppat produktionen.

– På insatsmaterialsidan har vi lagt upp ett större buffertlager på fabriken, vi har tre månaders buffert av alla kritiska insatsmaterial för att öka marginalerna framöver, säger Fred Grönwall.

Så jobbar vi med nyheter
Mona Staflin