Tidiga sommargäster glädjeämne för butikerna

Folkhälsomyndigheten avråder från resor till Gotland i påsk. Men många sommargotlänningar är redan här. "De är här och jättevälkomna så länge de är friska", säger Emma Hoffman, som driver Hoburgshallen i Burgsvik.

24 mars 2020 07:05

De som i påsktider planerar att resa till en storstad, fjällanläggning eller sommardestination, såsom Öland och Gotland, bör tänka ett varv till. Det budskapet framförde Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson vid en presskonferens i förra veckan. Anledningen är att försöka begränsa smittspridningen av coronaviruset.

Men alla tycks inte ta lika allvarligt på myndighetens uppmaning. På Gotland är det sedan någon vecka tillbaka fler människor i omlopp. Det vittnar flera butiksinnehavare runtom på ön. 

– Förra veckan tog det fart ordentligt. Det är massor av folk i stugorna och vi märker ett helt annat mönster. Försäljningen har gått upp med 40-50 procent sedan förra veckan. Det är som att påsken har tidigarelagts, säger Micke Erixon, som driver butiken Tempo i Stenkyrka.  

 

Även på Ica Nyströms på Fårö har försäljningen ökat, där med nästan 40 procent.

– Det har absolut blivit fler som handlat. Men det är inte bara turister, folk handlar också mer och bunkrar. Det kom som mest folk förrförra veckan. Jag upplever att det stannat av sedan Folkhälsomyndigheten avrådde från resor till Gotland, många tänker efter och bokar av sina resor, säger butikschef Klara Blochmann.

Från Katthammarsvik och Burgsvik kommer liknande beskrivningar:

– Vi ser en stor ökning sedan en och en halv vecka tillbaka, säger Cenita Gardarfve, som arbetar på Tempo Katthammarsvik.

Emma Hoffman, butikschef på Ica Hoburgshallen, säger:

– De är här och jättevälkomna så länge de är friska. Vi ser en solklar ökning på grund av det, tillsammans med lite bunkring från de hemmahörande.

Hur ser du på att folk åker hit trots Folkhälsomyndighetens avrådan?

– Man flyr folksamlingarna i Stockholm och ut på landet. Men vi förutsätter att man tar sitt ansvar och att man är frisk när man handlar, säger Emma Hoffman.

Cenita Gardarfve är inne på samma linje:

– Jag förstår att man vill till landet, att man hellre är här än i Stockholm, menar hon.

Micke Erixon, vid Tempo i Stenkyrka, menar att sommargotlänningarnas tidiga ankomst är "bra för businessen", men medger samtidigt att det finns en baksida.

– Att man kommer ner till Gotland och bor i en stuga är inte så farligt. I affären finns det däremot risker, men de måste uppföra sig precis som alla andra, säger han.

 

Den åsikten delas av Jonas Henning, som driver Slite Strandby och Gotland Sports Academy.

– Folk blir inte mer sjuka av att sitta i en stuga i Slite än i en lägenhet i Stockholm.

För deras del kan sommaren 2020 bli en rekordsommar.

– Bokningsläget inför sommaren är bättre än någonsin vid den här tidpunkten. Men vi kan aldrig ha mer än fullt.

 

Alla jublar dock inte över den tidiga turistsäsongen. Eva Hansén, som driver pensionatet Holmhällar tillsammans med sin man och dotter, tycker att "fastlänningarna kan hålla sig hemma."

– Folkhälsomyndigheten säger att man inte ska ut och resa nu och det tycker jag att man ska respektera. Fastlänningar borde inte åka hit och vi borde inte åka till fastlandet. Förr eller senare måste man gå till affären, och man kan omöjligt veta vad en annan människa bär på.

Kommande helger är ungefär hälften, det vill säga sju stycken, av stugorna vid pensionatet bokade.

– Det ser ut som det brukar så här års. Men påsken är fullbokad, uppger Eva Hansén. 

Så jobbar vi med nyheter
Malin Stenström 073-9252507,Simon Nilsson