USA:s ambassadör på Gotlandsbesök: "En viktig ö"

Azita Raji, USA:s ambassadör i Sverige, har varit på Gotland under veckan. För Helagotland.se berättar hon om sin favoritfilm av Ingmar Bergman och hur gotländska företag ska etablera sig i USA.

6 juli 1916 15:43

Azita Raji är den första kvinnliga amerikanska ambassadören i Sverige, och en av Barack Obamas politiska utsända. Hon tillträdde i mars i år och besökte under veckan Gotland för första gången.

Under sitt besök har hon talat på Bergmanveckan och medverkat i ett flertal seminarier under Almedalsveckan.

– Jag hade ett väldigt spännande samtal med EU- och handelsminister Ann Linde om ekonomiska möjligheter och utmaningar mellan USA och EU, säger Azita Raji.

Hon har i tidigare intervjuer berättat att hon under barndomsåren fick upp ögonen för Sverige genom Astrid Lindgrens böcker och Ingmar Bergmans filmer.

– Jag är en stor beundrare av Ingmar Bergmans filmer och höll ett anförande i lördags på Bergmancenter på Fårö. Efteråt visades Persona, som är en av mina favoritfilmer, säger Azita Raji.

Vad visste du om Gotland innan du kom hit?

– Jag visste att det är en viktig ö när det gäller bland annat jordbruksexport. Sedan är jag fascinerad av ruinerna och all historia som finns här på Gotland. Det är otroligt vackert här, jag förstår varför många tycker om att spendera sommaren på ön.

"Hela vägen från Gotland till USA"

På onsdagen besökte Azita Raji det gotländska företaget SweProd, som är en av Skandinaviens största leverantörer av industriskyltar, för att diskutera fördelarna med TTIP, frihandelsavtalet mellan EU och USA.

Hon ser en möjlighet för fler svenska företag att etablera sig i USA om avtalet skulle träda i kraft.

– USA är ett väldigt företagsvänligt land. Det gäller att ge rätt information och stöd till de svenska företagen som vill ta sig in på den amerikanska marknaden, säger Azita Raji.

– Sverige är en ekonomisk prioritet för oss. Nu gäller det att ta det till nästa nivå, fortsätter hon.

Henrik Svensson, VD på SweProd, visste inte mycket om TTIP innan besöket.

– Jag hade inte hört mycket om avtalet. Vi är väldigt glada över besöket och har lärt oss mycket idag, säger Henrik Svensson.

Det gotländska tryckeriföretaget exporterar en stor del av sina produkter till USA, bland annat tillverkar man emblem till flera bilmärken. Nu undersöker man möjligheten att sätta upp en liknande fabrik som den på Gotland i USA.

– Ni har lyckats ta er hela vägen från Gotland till USA, det är imponerande, säger Azita Raji.

Så jobbar vi med nyheter
Filippa Rogvall