"Vi har försökt allt vi kan in i det sista"

Gotlands katthem klarar inte längre av att fortsätta sin verksamhet och nästa vecka kommer de därför att ansöka om konkurs. "Vi har inget val", säger ordförande Christina Gileforte.

2 februari 2019 14:01

Medlemmarna i Gotlands katthem fick under lördagen det dystra beskedet att föreningen kommer att ansöka om konkurs. I mejlet stod det:

"Ni har ju inte hört något från oss i styrelsen på länge och det finns orsaker till det. Vi har jobbat frenetiskt för att på olika sätt försöka rädda verksamheten. Nu måste vi tyvärr kasta in handduken och delge er den mycket sorgsna nyheten att föreningen Gotlands katthem kommer att ansöka om konkurs nästa vecka. Ekonomin har ju varit mycket dålig en längre tid och nu har vi kommit till en punkt när pengarna inte längre räcker till."

Christina Gileforte, jurist och ordförande i Gotlands katthem, bekräftar uppgifterna.

– Det är väldigt tråkigt, men vi har inget val. Vi är inte likvida längre så det här var den enda utvägen. Vi har försökt allt vi kan in i det sista, men till slut kommer det en punkt där vi måste sätta stopp, säger hon.

I dagsläget har katthemmet över 100 katter och samtliga kommer att tas om hand och flyttas till andra katthem i Stockholm.

– Ingen katt kommer att fara illa. Vi har ett samarbete med Kattstallet i Stockholm och Stockholms katthem, så de kommer att hämta upp dem. Katterna kommer även att få den veterinärvård de behöver.

Verksamheten kommer dessutom att fortskrida ett tag till, tills dess att konkursen är avklarad.

– Ett katthem behövs definitivt på Gotland. Därför är det märkligt att varken stat eller kommun vill bidra till den här typen av verksamhet. Det går inte att driva den enbart genom gåvor, säger Christina Gileforte och fortsätter:

– Jag hoppas att man inser värdet av ett katthem. Är det något jag är säker på är det att det finns fina krafter på Gotland som brinner för katthemmet.

I och med konkursen försvinner även kattpensionatet och loppisbutiken 9liv på Herkulesvägen i Visby.

– Vi hoppas att det kommer någon annan förening som vill ta över katthemmet när konkursen är klar och driva det i mindre skala, säger Christina Gileforte.

Hur känns det att behöva fatta det här beslutet?

– Jag kan inte sätta ord på det, det är fruktansvärt, säger Christina Gileforte.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa