Vill du se på traktorfotboll?

Den 11 maj blir det full fart på myrmarkerna vid Myrungs i Linde när det avgörs vem som blir årets mästare i hastighetsplöjning på Gotland. En nyhet för i år är traktorfotboll, som aldrig tidigare spelats på Gotland.

9 maj 2019 19:05

Hastighetsplöjningen som äger rum för sjätte året har blivit en riktig folkfest, berättar Sören Sandqvist som är tävlingsledare och allt-i-allo för tävlingen.

Årets spektakulära nyhet är den nya sporten traktorfotboll. Idén kommer från Målilla traktor power och spelas för första gången på Gotland, med traktorer som kämpar om att få en rejält stor boll i mål.

– Det kommer att bli två tremanna lag, ett tjejlag och ett lag för killar, som kör traktor och spelar fotboll på en plan som är 30 gånger 50 meter. Det här kommer att bli riktigt kul!

Den traditionella hastighetsplöjningen går ut på att deltagarna ska plöja en bestämd mängd på så kort tid som möjligt.

– Man kör ett antal varv med plogen som helst ska var tio centimeter ner i backen, så fort det bara går. Det är mest att det ska se roligt ut, det är ju en kul grej det här. Tjusningen är att det ryker, mullrar och att de plöjer i 30 kilometer i timmen.

Är det många som preparerat sin traktor innan?

– De är nog lite trimmade så att motorerna blir lite starkare, om man säger så. Det är bättre att köra med äldre traktorer eftersom de är tvåhjulsdrivna och svänger snabbare. Men sen handlar det om rätt teknik också, man ska ju kunna hålla sig kvar i traktorn.

Förutom tävlingsplöjningen, kommer det att vara en stor maskinutställning på området med maskinhandlare från Gotland som medverkar, och barnaktiviteter med bland annat tramptraktorer.

– Dessutom kommer vi att ha en liten lantbruksloppis med enklare maskiner och hästloppis med hästgrejer, berättar Sören Sandqvist.

Att tävlingen äger rum i mitten på maj är perfekt för gotländska lantbrukare, när vårbruket förhoppningsvis är avklarat och en liten andhämtning innan det är dags för ensilering.

– Det har ju blivit lite av ett vårtecken det här. Tävlingen brukar dessutom dra storpublik med omkring 1500 personer. Det är ju rätt bra för att vara i maj när det inte är någon direkt turistsäsong.

Tidigare år har tävlingen ägt rum i Myre i Fardhem, men i år har den alltså flyttats till myrmarkerna vid Myrungs i Linde som Sören Sandqvist äger.

– Det är lätt myrjord, utan sten. Det kan inte vara stenig jord när man ska plöja snabbt.

Känns det bra att dina marker blir plöjda nu?

– Nja, den ligger ändå i träda, och den här plöjningen skulle man ändå fått göra om, säger han med ett stort skratt.

Så jobbar vi med nyheter
Kerstin Klint