Visby Centrum ställer sig emot politikernas beslut

Visby Centrum tror inte att ytterligare handel på Stenhuggaren äventyrar framtiden för stadskärnan. "Vår utveckling och framgång bygger på sin egen kraft och inte begränsning i andras möjlighet att utvecklas", säger Oskar Lindehejd, ordförande i föreningen.

8 mars 2018 20:59

Flera aktörer vill ha ytterligare handel i området kring Stenhuggaren. Politikerna har sagt nej i byggnadsnämnden och menar att det skulle riskera handeln i centrala Visby och i stadskärnan.

Men det håller Oskar Lindehejd, ordförande i Visby Centrum, inte med om och delar inte politikernas syn på att det skulle kunna äventyra handeln i de centrala delarna av Visby.

– Visby Centrums utveckling och framgång bygger på sin egen kraft och inte begränsning i andras möjlighet att utvecklas. Både Stenhuggaren, Visby Centrum och övriga handelsplatser ska växa av sin egen kraft, säger han och går däremot helt emot Lars Thomsson (C) som sitter i Visby Centrums styrelse.

POLITIKER: "En dödstadskärna är inte bra för Visby"

Du tycker inte att det äventyrar handeln i stadskärnan?

– Jag menar att fokus för Visby Centrum är inte att motverka andra handelsområden utan att påvisa det omedelbara behovet av beslut för att skapa en attraktiv handelsplats i Visby stadskärna. Och för det behövs modiga politiska beslut som gynnar förutsättningarna för handel i Visby Centrum. Dessa beslut är väldigt viktiga och de behövs omgående. En parkeringsstrategi som främjar handeln i stadskärnan är ett exempel på ett sådant beslut, säger Oskar Lindehejd.

LÄS MER: Stor oenighet om nytt handelsområde i Visby

Carl-Johan Stålhammar, ordförande i Stenhuggarens handelsförening och vd Coop Gotland, säger att föreningen vill se ytterligare utveckling av området runt Stenhuggaren. Och då passar inte industrin in.

– Jag tror inte att kolonilottsägarna, de som bor på Terra Nova, Linds eller Sweprod själva vill ha en industri här. Jag tror inte att någon vill ha det, jag förstår inte riktigt hur politikerna tänkt. Tjänstemännen har jobbat med en plan i flera år och har hela tiden förberett för ett handelsområde. Jag kan inte riktigt förstå varför man går emot dem. Regionen har inte heller bett oss från Stenhuggaren att yttra oss i frågan, säger han.

– På Stenhuggaren handlar man täcke, kudde, tv, bildelar, maskiner och storhandlar. Det sådan handel som man inte finns inne i stadskärnan. I centrala delarna av Visby handlar du en skjorta eller ett par skor, strosar runt och fikar. Två helt olika sorters handel. Och senast jag kollade så rådde fri konkurrens i Sverige, säger Carl-Johan Stålhammar.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid