83-årige Gösta öns äldste surfare?

När han var runt 50 prövade han för första gången. Nu är han en bra bit över 80 och till nästa sommar satsar han för fullt. Möt Gotlands förmodligen äldste vindsurfare Gösta Lyttkens.

3 augusti 2015 09:33

Numera ser Gösta Lyttkens, 83 år, till att ha en följebåt med sig ut och han håller sig närmre land än tidigare. Men annars seglar han på som förr och möter vinden och vågorna med all den kunskap han skaffat sig genom åren.

– Det är utmaningen som är tjusningen, säger Gösta Lyttkens.

Gösta Lyttkens är för många gotlänningar mest känd som före detta barn- och ungdomspsykiater och framför allt jazzmusiker. Musiken är fortfarande en stor del av hans liv och han spelar i Gotlands jazzband bland annat.

Hans surfkarriär inleddes när han var 49 år och köpte en begagnad vindsurfingbräda av en bekant i Ihreviken, där familjen har sitt sommarboende.

– Det var mycket badande innan jag kom upp på den ranka brädan. Det var mycket sämre segel också på den tiden.

Han fascinerades redan från början av omväxlingen i surfandet. Ingen dag är den andra lik och vinden påverkar hastighet och teknik. Han uppskattar också möjligheten att hela tiden träna balansen. Med åren har han skaffat modernare brädor och blivit mer tekniskt skicklig, mycket tack vare vännerna Ulf Stillman och Staffan Kjällman.

Att du nu är över 80 år och fortsätter surfa gör dig på sätt och vis till en förebild för andra äldre, eller?

– Jag vet inte om jag skulle lura ut dem på bräda precis men visst, det är roligt att jag kan hålla på. Jag har haft tur och inte haft några sjukdomar som hindrat mig.

För några år sedan fick Gösta Lyttkens ryggskott när han skulle dra upp seglet.

– Då trodde jag det var slutsurfat. Men så kom jag på att jag skulle gå till Friskis och svettis och där fick jag ett träningsprogram för att stärka ryggen för att kunna fortstätta

Hans intresse för surfingen har hållit i sig trots att allt färre surfar runt Gotland nuförtiden. Han vet inte riktigt varför det inte är så populärt längre. Vågsurf och kitesurf har tagit över istället.

– Men det har jag inte testat. Det kom för sent för mig, säger han och skrattar.

I sommar har Gösta Lyttkens bara varit ute tre gånger, där den senaste var under måndagen. Mer har det inte blivit dels för att masten brast i början av sommaren och för att inte inte har varit så mycket strandliv överhuvud taget på grund av vädret. Men han blickar redan mot nästan surfingsäsong.

– Ibland känner jag att mitt livs surfande snart är slut men jag är ändå inställd på att surfa även nästa sommar. Då ska jag köpa en ny mast.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Sofia Hakeberg