"Jag forsätter tills jag dör här någonstans"

Vartan Abgarian har varit med på Medeltidsveckan varje år sedan 1986. "Jag älskar medeltiden!"

Vartan Abgarian älskar Medeltidsveckan och har tatuerat veckans logga tatuerad på sin vänstra arm.

Vartan Abgarian älskar Medeltidsveckan och har tatuerat veckans logga tatuerad på sin vänstra arm.

Foto: Mona Staflin

Älskar Medeltidsveckan2016-08-06 09:35

Förberedelserna inför söndagens start av Medeltidsveckan pågår för fullt på Paviljongsplan. Vartan Abgarian får hjälp att bygga upp årets servering på samma plats som han haft sedan marknaden flyttade hit. Han minns hur det var 1986 när marknaden höll till på Strandgatan.

– Vi var 12 eller 14 marknadsdeltagare allt som allt. Sedan har det blivit mer och mer och vi fick inte plats där längre.

Mycket har hänt under de 30 åren, men Vartan Abgarian är fortfarande lika förtjust i Medeltidsveckan.

– Folket är annorlunda, tänker annorlunda. Jag älskar medeltiden! Det är det roligaste som finns i mitt liv! Jag kommer att fortsätta tills jag dör här någonstans, säger han med en gest ut över marknadsområdet.

Medeltidsveckan betyder så mycket för honom att han har veckans logga tatuerad på sin vänstra arm.

Vartan Abgarians mat är ett självklart inslag på Medeltidsmarknaden med kebab, helgrillat lamm, gris och olika hamburgerrätter. Under åren har menyn förändrats, men auberginrullen är en rätt som fortfarande är populär.

– På den tiden var det väldigt populärt med chorizo, som var nytt i Sverige. Nu vill de flesta ha gotländskt helgrillat lamm.

Under veckan kommer cirka 500 matportioner serveras här, men det är inte allt. Han lagar även mat till Gantarnas medeltidsläger på Galgberget och förser alla de som arbetar under Medeltidsveckan med mackor varje dag, vilket innebär ytterligare cirka 300 portioner och 500-600 mackor.

I år har han kompletterat tältserveringen med två ombyggda balvagnar, en rymmer ett kök och en ett förråd. Den här dagen får han hjälp av Kazam Hesseni, Rajab Nazri och Habib Almi med att bygga upp serveringen. Männen är bara några av alla dem han lärt känna när han arbetade som kock på asylboendet i Garda, ända fram tills det stängde i våras. De boende har flyttat till Fårösund och Guldrupe, men många hör fortfarande av sig för att få hjälp med tolkning och transporter. Han har följt med på läkarbesök, skjutsat hit och dit, ordnat praktikplatser och förmedlat bostäder.

– De vill så gärna hjälpa till! De gör det för min skull, det är superroligt!

Förutom vännerna kommer Vartans alla sex barn, och tre av deras vänner, för att hjälpa till under Medeltidsveckan. De har alla flyttat från Gotland.

– De tjatar att jag ska flytta till dem, men jag vill inte. Jag vill stanna på Gotland, det känns som jag är född här, säger Vartan Abgarian.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om