Många föräldradagar brinner inne

Många föräldrar på Gotland tar inte ut alla dagar med föräldrapenning. Barn födda 2010 och deras föräldrar hade kunnat ha betydligt mer tid tillsammans.

För att få fler att utnyttja alla sina föräldradagar krävs mer information enligt Försäkringskassan.

För att få fler att utnyttja alla sina föräldradagar krävs mer information enligt Försäkringskassan.

Foto: Anders Jagemo

Familj2019-07-17 16:24

Det är Försäkringskassan som tagit fram siffror på hur många föräldrapenningsdagar som inte används. Statistiken visar att det är många gotländska föräldrar som inte tagit ut alla sina dagar för barn födda 2010 - i genomsnitt var det 34 föräldrapenningsdagar som brann inne. Siffran är bland de högsta i landet, bara föräldrar i Skåne och Uppsala är sämre på att plocka ut sina dagar.

– Vi har ett uppdrag att försöka se till att föräldrapenningen används så jämlikt som möjligt och har undersökt vem som tar ut dagarna. En sak som visat sig då är att många inte tar ut alla sina dagar, säger Jenny Cederborg, verksamhetsområdeschef vid Försäkringskassan.

Det är betydligt fler män än kvinnor som inte tar ut de dagar de har rätt till. På Gotland var det drygt 400 män som inte använde sina föräldrapenningsdagar medan motsvarande siffra för kvinnor var 75.

De allra flesta dagar som brinner inne är dagar med ersättning på lägstanivå. Trots det blir det totalt stora summor pengar som går tillbaka till statskassan. I hela riket handlar det om ungefär 1,4 miljarder som inte betalas ut och bara på Gotland rör det sig om nästan 7,6 miljoner kronor. I framtiden kan det bli ännu större summor. För statistiken från Försäkringskassan visar också att under de senaste åren har andelen dagar som inte tas ut ökat på sjukpenningnivå – för barn födda 2010 var nästan hälften av dagarna som brann inne dagar med den högre ersättningen.

Varför det är så att föräldrar inte tar ut alla föräldrapenningsdagar har Försäkringskassan inget svar på och det ingår inte heller i deras uppdrag att ta reda på det.

– Det visar att det behövs mer information om hur flexibel vår föräldraförsäkring är. Till exempel kan man ta ut dagarna med lägsta ersättningsnivå på helger. Även om ersättningen är låg blir det ändå en liten extra summa per månad som man kan använda till att göra något roligt med barnen. Det går ju också att vara ledig bara en del av dagen och få ersättning, säger Jenny Cederborg.

Försäkringskassan får många frågor kring föräldraledighet och försöker på många sätt att få föräldrar att förstå försäkringens flexibilitet, berättar Jenny Cederborg. De har bland annat ordnat webbinarier där föräldrar kan chatta med personal från myndigheten.

– Men föräldrarna har också en skyldighet att själv planera sin föräldraledighet, genom att till exempel använda tjänsten ”Mina sidor” på Försäkringskassans hemsida, säger Jenny Cederborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!