AVGJORT: Hon är Hela Gotlands hjälte 2019

På torsdagskvällen fick Tina M Larsson, 59, ta emot priset som Hela Gotlands hjälte 2019. ”Jag känner mig så glad och så rörd”, säger hon.

21 februari 2019 19:48

Under torsdagskvällen delades priset Hela Gotlands hjälte ut för fjärde gången i ordningen. Priset instiftades av Helagotland.se 2016 för att hylla de personer som utför olika typer av hjältedåd, men som sällan får någon uppmärksamhet för detta.

Årets vinnare blev 59-åriga Tina M Larsson, som fick ta emot priset på Clarion Hotel Wisby vid 19-tiden på tordagskvällen.

– Jag känner mig så glad och så rörd. Jag tyckte att jag var en vinnare redan när jag blev nominerad, så det här känns helt otroligt. Jag vill tacka alla som röstat, för alla som gjort det har på sitt vis visat sin kärlek, säger hon.

Tina M Larsson nominerades till priset av sina tidigare elever i klass 3 på vård- och omsorgsprogrammet på Wisbygymnasiet. Anledningen var det stöd som hon gav till eleverna när 18-åriga klasskamraten Bella tog sitt liv i september förra året. Detta trots att Tina M Larsson då lämnat läraryrket, och hon valde bland annat att ta ledigt från sitt nya jobb för att vara med klassen både dag och natt.

Under prisutdelningen fanns flera av eleverna från klass VO16 på plats för att hylla sin tidigare mentor. En av dem var Cornelia Nordahl, som var den som skickade in nomineringen gällande Tina M Larsson.

– Jag bara skrek när Tina ropades ut som vinnare, och vi började gråta hela klassen. Tina är värd all den uppskattning hon får och mycket mer, säger hon.

LÄS MER: Se hela livesändningen från prisutdelningen här

Det var inte bara det faktum att Tina släppte allt för sina tidigare elever i höstas som gjorde att juryn valde ut henne som en de fem kandidaterna som hade chans att vinna Hela Gotlands hjälte 2019. Hon har i över 30 år arbetat med människor rent yrkesmässigt. Utöver det har hon även sedan barnsben engagerat sig i andra människors öden på fritiden.

Utöver själva äran att bli utsedd till Hela Gotlands hjälte fick Tina M Larsson även ta emot en prischeck på 10 000 kronor, pengar hon nu, föga förvånande, delvis tänker skänka bort.

– En del av pengarna kommer jag att skänka till två organisationer som arbetar med information och prevention kring mental ohälsa och självmord. Jag tänker också bjuda klassen på en riktig gofika, och så får jag väl unna mig själv någonting också.

Helagotland.se:s redaktionschef Mats Pettersson, som höll i prisutdelningen tillsammans med Gotlands Medias utvecklingschef Ulrica Fransson, tyckte att allmänheten röstat fram en mycket värdig vinnare.

– Alla som var nominerade är såklart värdiga vinnare, men det känns extra kul att vi fick en lite annorlunda vinnare än tidigare. Då har det varit personer som räddat någon under dramatiska omständigheter, medan Tina varit en hjälte som verkat i det tysta under lång tid, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg