BILDER: Han har tusentals souvenirer från Gotland hemma

Vasen med ett alplandskap som är märkt Slite och renmotivet från Alskog sticker ut lite i Gert Jakobssons samling. Han började samla på gotländska souvenirer för femton år sedan och nu är hela hans hus som ett museum, fyllt av tusentals gamla souvenirer från golv till tak, de flesta har ringmuren och rosor som motiv. Se bilderna!

1 november 2015 08:55

Texten kommer från Gotland.net.

–  Det finns ju hur mycket som helst. Jag har satt en tidsmässig gräns vid halva 1960-talet, jag tycker att de blir tråkiga efter det.

Gert Jakobsson från Norrlanda har varit en samlare sedan tonåren.

– Jag började samla på mynt och frimärken när jag var i tonåren, men de senaste 15 åren har jag samlat på mig saker som har med Gotland att göra.

Något letande på internet är inget Gert sysslar med, utan det mesta hittar han faktiskt på gotländska auktioner.

–  Det räcker så bra med auktioner, annars hade jag nog ruinerat mig.

Det blir sällan någon budgivning på auktionerna när Gert letar efter souvenirer till sin samling.

– Jag känner mig ganska ensam om att samla på sånt här. Det finns de som är mer specialiserade samlare, mitt område är så brett, och min samling kan aldrig bli fullständig, säger han nöjt.

I salen i det gamla Gotlandshuset finns det snart inte plats för något mer. Sillgrisslor, katter, porslin, troll, lampor och diverse annat trängs om utrymmet.

– Ja, här har du ett knippe sillgrisslor, säger Gert och skrattar om sin stora samling. De är gjorda av en man som hette Frisk i efternamn som bodde och verkade i Fårösund. Fast en av dem är faktiskt en Stig Lindberg, men den tippar lätt omkull, den har så konstig fot.

Flera vitrinskåp är fyllda till bredden av den första generationens porslinssouvenirer med äggkoppar, askfat och kaffekoppar som det står Ljugarn, Slite och Visby på och som är målade med kolorerade motiv från trakten.

–  Det låg ju åtminstone en affär i varje socken, jag misstänker att de sålde den egna socknens motiv där.

De tidiga souvenirerna från 1920- och 1930-talet är nästan alltid tillverkade i Tyskland, berättar Gert. De allra flesta har norra ringmuren som motiv.

–  Varje landsände i Sverige med någon slags självaktning har souvenirer som tillverkats i Tyskland. Man bara bytte motiv på grejerna.

Men det är inte bara norra ringmuren och rosorna i Fiskargränd som pryder Gert Jakobssons samling. Han visar upp en liten plastvas som är märkt Slite prytt med ett alplandskap, en vas med en fyr från Havdhem och renmotivet från Alskog.

–  Det här är bara början, säger Gert om samlingen i salen. Vänta bara tills du kommer upp på övervåningen.

Vindsvåningen är fylld från golv till tak med souvenirer, men även av mycket annat som Gert samlar på, som han kallar sidospår. Böcker, emaljskyltar, skivor, frimärken, märklintåg och gamla flaskor trängs i rummet. I en arkivhurts ligger pennknivar, kaffeskedar, armband, pins, tändsticksaskar, kortlekar, broscher, uniformsknappar och askfat, allt med Gotlandsmotiv.

–  Det här är inte allt, mycket ligger i kartonger och i magasinet, där är det proppfullt!

Köper du några souvenirer själv när du är ute och reser?

–  Nej, det är jag faktiskt riktigt dålig på!

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa