Karin får garanterat en vit jul

Karin Winarve, 41, från Gotland, har alltid gillat vinter och kyla. Nu ska hon iväg på sin tredje forskningsexpedition till jordens sydligaste del, där hon också kommer tillbringa julen. "Blir nog inga julgranar och tomtenissar".

Ett stort lastfartyg anländer med förnödenheter till Karin och hennes gäng, vid expeditionen 2006.

Ett stort lastfartyg anländer med förnödenheter till Karin och hennes gäng, vid expeditionen 2006.

Foto: Karin Winarve

BILDER: Jul på Sydpolen2016-12-14 06:05

I vanliga fall jobbar Karin Winarve som operations- och intensivvårdsjuksköterska på Visby lasarett, men hon tillbringar också en del av sin tid på Polarforskningssekretariatet, den svenska myndigheten för polarforskning. Perioden 15 december till 20 mars kommer hon att tillbringa på Antarktis i en forskningsexpedition. Hon har tidigare varit iväg på två liknande expeditioner.

– Vi är elva stycken varav fyra är forskare. Jag har bland annat hand om maten för oss i expeditionen, berättar Karin Winarve.

Nu i dagarna förbereder hon sig hemma i Visby för avresan mot Antarktis den 15 december. Expeditionen ska bland annat undersöka hur isen på Antarktis har förändrats genom tiderna, och man kommer dokumentera och samla på sig prover.

Antarktis räknas, i motsats till Arktis (Nordpolen) som en hel kontinent med en landmassa ovanför havsytan. För att ta sig till Antarktis flyger Karin och hennes gäng först till Kapstaden i Sydafrika, och tar sig därifrån vidare med ett annat flyg som landar på Antarktis.

– Sedan flyger man "inrikes" med ett mindre plan mellan de olika ländernas forskningsstationer på kontinenten, förklarar Karin.

Förutom att sova på Sveriges egen station på Antarktis, tar de sig runt med bandvagnar och har sovbaracker med sig på släp.

Under de tre månader som de är iväg går det åt en del proviant.

– När jag var där 2009 fick vi förnödenheter via fallskärmdropp, stora kollin som de släppte ut från ett lastflygplan. I år ska vi ta emot ett fartyg med förnödenheterna, säger Karin.

Ditt intresse för Antarktis, var kommer det ifrån?

– Vinter, kyla och avlägsna platser har alltid lockat mig, det är väl det som ligger bakom. Redan efter gymnasiet drog jag upp till fjällen, och blev kvar där, berättar hon.

Medeltemperaturen på Antarktis ligger på runt 50 minusgrader under året, men det finns ändå ett och annat djur som lever där, berättar Karin.

– Det finns inga isbjörnar, men däremot pingviner. Sedan finns det några små björndjur som verkar ha glykol i blodet, men annars är det inte mycket som lever. Det finns heller inte mycket till vegetation, utan det är mest is överallt, berättar hon.

Hur blir julen för er på Antarktis?

– Det blir nog inga julgranar och tomtenissar i alla fall. Förra gången vi var iväg satt vi i en bandvagn på julafton. Det blir kanske någon liten julmiddag senare när man befinner sig på stationen igen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om