Under den stora flyktingkrisen hösten 2015 flydde Jamal Hima och Siham Alatta tillsammans med sina barn från Damaskus till Gotland och Hemse. Där kom de snabbt in i samhället och arbetslivet och barnen i skolan. Men i mars förra året fick Jamal och Siham det värsta beskedet en förälder kan få. Deras son Akram hade fått leukemi, som är en sorts blodcancer. Där och då började en lång tid av ständiga sjukhusbesök och resor till fastlandet. För att komma närmare vården på Uppsala universitetssjukhus valde familjen förra året att flytta till Gävle.

– Det är en svår situation, men just nu är den bra. När Akram är frisk vill vi tillbaka till Gotland, säger pappa Jamal Hima hoppfullt.

Efter en av sina operationer vaknade Akram upp och berättade att han hade drömt om att han träffade kungen. Efter det kunde 7-åringen inte riktigt släppa tanken på honom och från sjukhussängen pratade han mycket om Sveriges kung. Finns han på riktigt? Vad äter han till frukost?

Artikelbild

| Mamma Siham Alatta och pappa Jamal Hima tillsammans med Achraf och Akram.

– Han ville veta hur han har det, hur han bor och vad han har för bilar, berättar Jamal Hima.

En dag fick de besök av stiftelsen "Min stora dag", som arbetar för att ge svårt sjuka barn ett avbrott från den tuffa vardagen. När de frågade Jamal vad hans son önskade sig sa han att Akram ville träffa kungen.

– Men jag trodde inte att det fanns någon chans, säger han.

Det fanns det. Under torsdagen träffade Akram kung Carl XVI Gustaf tillsammans med tvillingbrodern Achraf och deras föräldrar.

Artikelbild

| Akram fick även hälsa på ceremonimästaren.

– Han var snäll, berättar 7-årige Akram Hima.

I limousin anlände familjen till en ceremoni med hästar, musikkårer och paraderande grenadjärer. Därefter fick de träffa kungen för ett enskilt samtal i Lovisa Ulrikas matsal på slottet.

– Jag vill att kungen ska hjälpa mig att bli frisk, säger Akram Hima.

Än återstår några år av behandlingar för 7-årige Akram. I Sverige har han mycket större chanser att bli frisk än vad han hade haft i krigets Syrien.

– Tack Sverige för att vi fick komma hit. Tack till Sveriges kung. Tack till "Min stora dag" som bidragit till att min son Akrams dröm gick i uppfyllelse och blev sann, säger Jamal Hima.