De förlovade sig under köksbordet

För sex år sedan kröp de in under köksbordet och förlovade sig. I lördags under prideveckan var Lena och Lars Ivarsson det första av tre par att gifta sig under domkyrkans drop in-vigsel.

19 november 2018 11:00

Alla drömmer inte om ett pampigt vitt bröllop med hundratals snörvlande släktingar och år av sparande. Somliga vill i all enkelhet bara gifta sig, och för dessa är domkyrkans drop in-vigsel fruktansvärt smidig, och stämningsfull.

För sex år sedan kröp Lena och Lars in under köksbordet, öppnade var sin öl och förlovade sig. I maj i fjol räddade Lena livet på Lars efter att han fått en stroke, och kärleken till varandra växte sig allt starkare.

I lördags var de först på plats att gifta sig under drop in-vigseln i Visby domkyrka.

– Vi har pratat om det ett tag, men nu kände vi att det var dags. Nu tar vi det, tänkte vi, säger Lena och Lars Ivarsson.

Från domkyrkans ena torn vajade prideflaggorna och inne i stora salen lyste färgglada lampor vid både dopfunt och altare. Dagen till ära hade församlingspedagog Pia Tofténius satt på sig både pridefluga och manschettknappar i form av regnbågsjesus.

– Jag ser det här som en pastoral service mitt bland all hysteri där folk spenderar miljoner på bröllop och släktkalas, säger hon.

Första gången domkyrkan anordnade drop in-vigsel, 2012-12-12, var det 33 par som lovade varandra evig trohet. Men även 27 personer som valde att döpa sig, vilket även fanns möjlighet till i lördags.

Efter vigseln, som förrättades av prästen Per-Ludwig Andersson, fick bröllopsparet lite bubbel och vit princesstårta.

– Nu ska vi åka till Lars mamma på Korpen och berätta vad vi har gjort, säger Lena.

Så jobbar vi med nyheter