"Det är så mycket kärlek i Sverige"

För andra året i rad valde Region Gotland Roma Kungsgård för det traditionsenliga nationaldagsfirandet. Och som vanligt hälsades nya svenskar välkomna.

6 juni 2017 18:25

Det var i full försommarprakt som Gotland firade Sveriges nationaldag vid Roma Kungsgård. Parkeringen var full och flera hundra gotlänningar kom med picknickkorgar eller bara en filt för att sitta ned och lyssna till underhållning och högtidstal. Som brukligt uppmärksammades också de gotlänningar som sedan förra nationaldagen fått svenskt medborgarskap. En av dem var TharushiDulhara som för fyra år sedan flyttade med sin mamma från Sri Lanka till Gotland.

– Det är så mycket kärlek i Sverige, säger hon.

TharushiDulhara går i nian på Solbergaskolan. Att byta från skola i Sri Lanka till svensk skola har varit en stor förändring i hennes liv.

– I Sri Lanka har vi skoluniform, det är bara en av alla skillnader.

Till hösten börjar TharushiDulhara vårdprogrammet på gymnasiet.

– Jag har haft en dröm ända sedan jag var liten att jobba inom vården, säger hon.

En annan familj som tagit sig till nationaldagsfirandet på Roma kungsgård var familjen Sundberg. Pappa Henrik Sundberg sjöng med Kräklingbo manskör. Men det var inte bara därför de kom.

– Vi såg det som en anledning att göra något tillsammans i familjen. Det har varit roliga aktiviteter här under dagen, säger mamma Ulrika Sundberg.

Regionen arrangerar firandet tillsammans med Statens fastighetsverk och Gotlandsmusiken. Bland de uppträdande fanns Romateatern, sångaren Vilhelm Blomgren och Kräklingbo manskör.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Sofia Hakeberg