"Det var ingen som trodde han skulle hittas levande"

Isak Söderström har gjort sig känd som Storsudrets unge landsbygdskämpe. Och att han aldrig ger upp och alltid bryr sig blev tydligt förra våren när en äldre man försvann spårlöst.

27 januari 2017 06:00

Det var kallt de där dagarna i april minns 23-årige deltidsbrandmannen Isak Söderström från Öja. På lördagseftermiddagen var han på väg för att göra ett ärende när han vid Öja kyrka registrerade en BMW som stod vid vägkanten. Bildörren var öppen och i förarsätet satt en äldre man i keps. Sekunden senare hade Isak åkt förbi och tänkte inte mer på saken. Men mannen och bilen fastnade ändå i hans minne.

När han på måndagen läste på Helagotland.se att polisen letade efter en äldre man med just en sådan bil reagerade han direkt.

– Jag visste ju att det inte var någon härifrån som parkerat där. Här har vi koll på varandra, säger Isak och ler.

Han ringde polisen som berättade att de letade efter mannen i Visby. Det hade de med största sannolikhet fortsatt att göra om inte Isak hade hört av sig. Efter att han larmat polisen gav han sig ned mot fiskeläget Skär, några kilometer från hans hem.

– Jag vet inte riktigt varför jag åkte dit. Det var bara en känsla jag hade.

När han kom ned mot vattnet såg han direkt den fastkörda bilen.

– Min värld stannade lite då på något sätt. Jag förstod att det var allvarligt. Jag hade massa kläder på mig och frös och han hade kanske varit borta sedan lördagen.

Försvinnandet fick stor uppmärksamhet i media och i sociala medier och många var de som följde kampen mot klockan. Polisen, räddningstjänsten, frivilliga från Missing people och ATV-gruppen letade i terrängen. Det gjorde även Isak och hans granne.

– Det var ingen som trodde att han skulle hittas levande, minns han.

LÄS MER: Så hittades mannen

Men till slut, vid tisdag lunch, fick en besättningsman ombord på Sjöfartsverkets helikopter syn på mannen från luften. Han låg då halvt dold i ett buskage. Han var vid liv men medtagen och svårt nedkyld efter tre dygn utomhus.

När han piggnat på sig berättade den snart 80-årige mannen att han hade åkt till Skär för att besöka sin barndoms hemtrakter. När han körde fast i gyttjan tänkte han gå för att hämta hjälp men landskapet var förändrat sedan barndomen och han gick vilse.

Det Isak gjorde var helt avgörande för att historien skulle få ett lyckligt slut.

– Han ska vara stolt. Det kunde ha gått en vecka annars innan vi hade återfunnit mannen, sa polisen Daniel Åhlén, i en artikel på Helagotland.se efter händelsen.

Isak blev glad för allt beröm han fick, men det varmaste minnet är ändå när mannen och hans fru plötsligt dök upp på gården i somras.

– Han kom hit med en chokladask och tackade. Jag kom helt av mig. Det var en väldigt speciell känsla.

LÄS MER: Hjälten i dramat: "Jag fick en känsla"

De där aprildygnen har nu ersatts av vardagen och kampen för landsbygden. Det finns mycket Isak Söderström är upprörd över, som den nya räddningstjänstorganisationen där deltidsbrandmännen enligt honom får det svårare att göra ett bra jobb. Eller hotet mot landsbygdsskolorna och bankernas attityd mot unga som vill låna för att satsa på boende och företag på landsbygden. Men han är inte den som ger upp. Han har bestämt sig för att leva sitt liv i Öja och han tror på framtiden.

– Folk vet att jag är driven och kämpar. Om jag ger upp, vad händer då?

Att han nu blivit nominerad till priset Hela Gotlands Hjälte tar han med ro, men är ändå glad.

– Självklart är det kul. Det är ju svaret på att man gör någonting bra, säger Isak.

LÄS MER: Han blev Hela Gotlands hjälte förra året

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Juryns motivering:

"Detaljer kan vara skillnaden på liv och död. I Isak Söderströms fall handlade det om en känsla som han inte ignorerade. Tack vare den känslan kunde en försvunnen man räddas i sista stund. Isak är ett föredöme med stor initiativförmåga och en magisk intuition."

Priset delas ut av Helagotland.se i samarbete med Länsförsäkringar Gotland, Destination Gotland och Clarion Hotel Wisby. Omröstningen öppnar den 27 januari, och stänger den 10 februari. Den 15 februari utses en vinnare, och priset delas ut vid en ceremoni på Clarion Hotel Wisby.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Sofia Hakeberg, Malin Stenström