En mörk bild av Visby lyfts fram

I en nysläppt ljudguide lyfts Visbys mycket mörka historia fram för nyfikna besökare och lyssnare. Nu kan alla få ta del av hemskheter som skett under 600 års tid.

12 juli 2018 19:05

Genom en ny app, Storyspot, får Visbys besökare en guidning i stans kriminalhistoria – från tortyr och avrättningar till barnamord.

I gratisguiden ”Brott & straff under 600 år” från Turistbyrån på Gotland kan lyssnaren förkovra sig i kungamördare och spöstraff.

Det är en bild av Gotland som är ganska långt ifrån de blåeldsfält och soldränkta stränder som vanligtvis syns i turistguider.

Ljudguiden gjordes egentligen för några år sedan, men när frågan kom om den kunde bli tillgänglig i den nya appen, så nappade turistbyrån direkt.

– Vi tyckte att det var kul. Det är ganska spännande historia, säger Sofia Engström på turistbyrån.

Guideturen har fokus på brott från medeltiden fram till 1800-talet. Det är kanske inte vanligtvis sådant som besökarna på turistbyrån frågar efter.

– Nej, inte bland gemene man. Men det finns ett väldigt stort intresse för alla de deckare som utspelar sig här, berättar Sofia Engström och tillägger:

– Fast det här är ju på riktigt.

Några av de mest välkända Visbyplatserna är Galgberget i norra Visby, där avrättningar skedde kanske så sent som på mitten av 1800-talet, och Rådhustorget, där fångar satt i djupa, råa fängelsehålor. Det finns exempel på flera tragiska historier, som den om Fru Ingeborg som dog i Kruttornet år 1705, efter att ha anklagats för trolldom och häxeri.

Under den tidsperiod, som ljudguiden skildrar, var det vanligt med offentliga straff, vilket skulle avskräcka folk från att begå brott.

Så jobbar vi med nyheter