"Trodde inte det skulle bli så vackert"

Efter närmare sju års planerande kunde Ängskyrkogården äntligen invigas på lördagen. Och besökarna var märkbart imponerade.

Området är 1,3 hektar stort.

Området är 1,3 hektar stort.

Foto: Malin Stenström

EN SJÄLAPLATS2019-06-08 20:17

Kanske var det havet av vallmo eller ljudet av den ensamma blockflöjten som gjorde att lördagens ceremoni på Ängskyrkogården spirade av harmoni. Eller så var det snarare hela områdets förtjänst.

– Det här är en plats för eftertanke och stillhet. En plats för att läka både kropp och själ, sa biskop Thomas Petersson efter sitt invigningstal.

Just möjligheten att få känna lugn och ro i en naturlig miljö var något som flera av de närmare 70 besökarna uppskattade. Visbybon Kajsa Malmgren berättade att hon hade anlänt lite för tidigt så hon hade passat på att sätta sig på en bänk för att njuta av utsikten.

– Det är verkligen fantastiskt vackert här, sa hon och fick medhåll av sin väninna.

– Man brukar ju tänka att kyrkogårdar är dystra men det här är en fin park helt enkelt, sa Elisabet Frid.

Även Visbybon Ulf Karlsson var positivt överraskad av resultatet. Han har nyfiket följt byggarbetet sedan det drog igång.

– Jag har promenerat med hunden på Kärleksstigen så jag har sett allt från början. Jag kunde inte tro att det skulle bli så vackert. Jag gillar tystnaden här, sa han nöjt.

LÄS MER: Nu drar parkprojektet igång

Arbetet med Ängskyrkogården har pågått sedan 2012, då det bestämdes att Norra kyrkogården skulle byggas ut mot Kärleksstigen. För två år sedan satte man första spaden i jorden och nu är alltså den 1,3 hektar stora begravningsplatsen färdig. Totalt har utbyggnaden kostat nio miljoner kronor.

– Arbetet har pågått länge för vi har haft vädret emot oss. Men äntligen har vi kunnat inviga platsen. Det är en annorlunda kyrkogård för det är mer som en äng och den kommer att skötas som en äng, sa Mats Ahlqvist kyrkogårds- och fastighetschef.

Det är även ytterligare saker som skiljer Ängskyrkogården från andra gotländska begravningsplatser. Bland annat har man uppfört tre kolumbarier. De ser ut som stenpelare och inuti har kolumbarierna fack där urnorna placeras. Namnet på den avlidne fästs sedan på stenpelarens yta. På Ängskyrkogården finns det även 350 urngravplatser samt möjlighet till 500 askgravplatser. Utöver det har man också skapat en begravningsplats för de som inte är religiösa. Denna ligger i anslutning till området men inte på helig mark.

– Vi måste kunna tillhandahålla gravplatser även för icke-troende, sa Staffan Beijer från stiftsfullmäktige som också deltog under invigningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!