Det var under hösten 2017 som paret Malin Östman och Bongani Cele hämtade sina kameler i Visby hamn. Då med tjocka pälsar för att klara vintern. Inför sommaren fäller de vinterpälsen.
– Här, ta med lite som souvenir, säger Malin Östman och sträcker fram en hårtuss. Hon fortsätter:
– Eftersom de kommer från den kallare delen av öknen där det kan bli mellan 30 minus- och 30 plusgrader så trivs kamelerna bra i det gotländska klimatet.
Bongani Cele går fram till nioåriga kamelen Lio och leder ut det stora djuret på 220 kilo genom grindarna ut på gårdsplanen.
– Ner Lio, ner, säger Bongani Cele med en mild men bestämd röst.
Efter lite godis som muta har det stora djuret lagt sig tillrätta på marken. Det är bara att ta sats. Ett ben i taget och sedan sitter man förvånansvärt stabilt mellan pucklarna. Kamelen gör sig redo för avfärd och reser sig på bakbenen först. För att inte tippa fram över kamelhalsen krävs det att man lutar sig ordentligt bakåt. Väl uppe mellan de två pucklarna gungar man fram i takt med djurets mjuka rörelser.
Trots att kameler kan springa 65 kilometer i timmen så försäkrar Malin Östman att man inte behöver oroa sig även om man är en ovan ryttare.
– De springer inte i onödan, berättar Malin Östman.
Bongani Cele förklarar att kamelerna har fett i sina pucklar som de lagrar och använder som vätska.
– De kan gå flera veckor utan mat och vatten, berättar han.
Efter en tur på kamelryggen leds Lio fram till en ställning som byggts för att göra det enklare för besökare att ta sig upp och ner från kamelens rygg. På så sätt slipper kamelerna att ständigt lägga sig ner och resa sig upp. Än en gång krävs en kraftansträngning för att få benen över pucklarna innan fast mark nås.
Paret är inne på sin tredje säsong som djurskötare och djurparksägare. Deras verksamhetsår sträcker sig främst över sommarhalvåret, men de berättar att de gärna öppnar för privatpersoner under helger resten av året.