Efter skilsmässan: barns oro vid jul

Julfirandet kan vara ett pussel för många familjer, särskilt för de föräldrar som separerat. Men det finns tips som kan hjälpa familjen fram till julfriden.

Oro. Många barn kontaktar Bris under jullovet. Tankar kring föräldrars skilsmässa och egen skuld är vanligt.

Oro. Många barn kontaktar Bris under jullovet. Tankar kring föräldrars skilsmässa och egen skuld är vanligt.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Familj (GT)2017-12-21 08:00

Julen är svår att förhålla sig till för många barn. Förväntningarna kan vara höga både från omgivningen och från familjen på en ”lyckad” högtid. Bris, Barnens rätt i samhället, har telefon och chatt öppen alla dagar under julen för barn som vill prata med en kurator.

– Vi ser att det är lika många barn som söker kontakt under högtiderna som till vardags, säger Sara André, kurator på Bris.

Många barn hamnar i kläm mellan separerade föräldrar med olika åsikter om hur julen ska firas. Andra barn lider även av att vara ensamma med föräldrar som inte har förmågan att se till barnens behov.

I Bris rapport, ”Lyssna på mig. Barns upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter”, uppger barn att boendet med en vuxen kan bli sämre när föräldrarna separerat. Då blir barnet ibland ensamt med en våldsam och/eller missbrukande förälder, eller en vuxen som på andra sätt inte kan hantera barnets behov av trygghet och omvårdnad.

Sara André möter som kurator ofta sådan oro från barn.

– För vissa barn är skolan den enda tryggheten, då blir ledigheten svår. Vissa barn visar inga tecken utåt, utan överpresterar i skolan för att kompensera för tillvaron hemma. Ofta vill barn skydda sina föräldrar. Många frågar Bris, ”är det jag är med om tillräckligt allvarligt?” och tänker att det är ens eget fel när en förälder brister.

Hur riskerar barn att påverkas negativt under julen?

– Barns utsatthet stärks ofta under högtider. Det är en lång tid hemma med familjen och barn kan känna oro för att det ska bli bråk. Då blir också problemen med en missbrukande förälder tydligare. Men oron kan även gälla ekonomisk utsatthet och förväntningar inför julfirandet som familjen inte lever upp till. Vissa barn känner sorg och saknar en förälder efter en separation, säger Sara André.

Ibland har de separerade föräldrarna träffat en ny partner, som barnet ska förhålla sig till. Enligt Bris upplever barn ofta att de har haft för lite att säga till om, och att det har gått för fort när en ny vuxen börjar finnas med i barnets vardag. Att föräldrar blir deprimerade efter en skilsmässa eller börjar leva mer destruktivt, är andra källor till barnens oro.

Påverkas barn med skilda föräldrar särskilt vid högtider?

– För vissa funkar det bra med separationen, de vuxna ser till barnets bästa och kommunicerar. Andra har många konflikter där barnet blir budbärare. Barn tar på sig mycket ansvar, som är de vuxnas. Barn kan skuldbelägga sig själva och känna ansvar för den förälder som är ensam utan barnet vid högtider.

Hur kan föräldrar underlätta för barnen?

– Ha en bra kommunikation sinsemellan, visa att ”vi tar vårt ansvar för att du ska må bra”. Uppmuntra barnet att uttrycka sig och ta hänsyn till barnets önskningar om hur barnet vill fira jul.

Att skapa nya traditioner blir ett måste för många skilsmässofamiljer, men det behöver inte vara negativt för barnen, menar Sara André.

– Viktigast är att barnet känner sig tryggt där det är, och känner att det finns vuxna som lyssnar.

Vad kan man göra om man är orolig för ett barn under jullovet?

– Som vuxen ska man ta sin oro för ett barn på allvar. Uppmärksamma föräldrarna på att barnet kan må dåligt, men om det är föräldrarna som är orsaken ska man alltid ringa och rådgöra med socialtjänsten, säger Sara André.

BRIS

Bris vuxentelefon är öppen alla vardagar kl. 9 – 12. Dit kan alla vuxna (föräldrar, lärare, släkt, bekanta till ett barn) ringa som har funderingar kring ett barns situation. Tel: 0771 – 505050.

Barntelefonen är öppen alla dagar kl. 14 – 21. Alla barn upp till 18 år kan ringa och få prata med en kurator. Tel: 116 111.

Barn kan även chatta med kurator alla dagar kl. 14 – 21.

Källa: bris.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om