Viktiga samtal: "Många känner sig ensamma"

"Varför dricker vuxna?" Det är den vanligaste frågan som barnen ställer i en av de eftertraktade stödgrupper som bland annat socialtjänsten leder.

Det kan vara skönt att prata med andra som är i samma situation.
OBS! Personen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.

Det kan vara skönt att prata med andra som är i samma situation. OBS! Personen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.

Foto: JESSICA GOW / TT

Familjestöd2017-01-10 19:00

Socialtjänsten leder olika stödgrupper för barn och ungdomar samt för föräldrar, och de går numer under namnet Stödgrupper på Gotland, och inte Tryggve som det hette tidigare. Varje barn- och tonårsgrupp har en inriktning, som till exempel missbruksproblematik, separationer eller psykisk ohälsa. Namnet Tryggve är kvar som underrubrik för dessa grupper.

– De grupperna är för barn och tonåringar som har föräldrar med missbruk/beroende, psykisk ohälsa, om man bor i familjehem och eller om ens föräldrar har separarat. Vi har även enskilda samtal för barn som har upplevt våld i familjen, säger Annica Jonsson, samordnare, socialtjänsten på Gotland.

Övriga grupper, med föräldrar, kallas ABC eller Komet beroende på vilket program man följer.

En grupp som det är lång kö till, är den för barn, 8-12 år, vars föräldrar har separerat och som behöver extra stöd i sina frågor och funderingar, och träffa andra barn som är i samma situation.

– Vi har en kö till gruppen och skulle kunna starta flera sådana grupper, men vi har tyvärr inte ledare för det, säger Annica Jonsson.

Hon berättar att något av det viktigaste som förmedlas där är, att det inte är barnets fel att föräldrar väljer att gå skilda vägar.

– Många barn tänker att de ska hjälpa sina föräldrar genom att sköta sig extra bra och vara extra snälla, i tron att det kommer bli bra igen, men de kan inte bryta det som sker, och de är inte ensamma om de här tankarna. Det är viktigt att barnen får veta det.

Det är alltid två personer från socialtjänsten som leder dessa samlingar och Annica Jonsson är samordnare för samtliga och har även hand om den grupp med barn som har föräldrar med missbruksproblematik.

– Den absolut vanligaste frågan som alla ställer där är: Varför dricker vuxna?

Vad svarar ni på det?

– Man kan svara att vuxna kan ha svårt att våga saker och om de dricker lite blir de modigare. De kan också må dåligt och tycker att de mår lite bättre när man dricker, till att börja med, eller att den vuxna kommer från en familj där man druckit mycket och då är det en vana. Grunden är att vuxna tycker att det är lite avslappnande och vågar mer, och att om man dricker för mycket blir det inte så längre, förklarar Annica Jonsson.

Ofta är det i kontakten med socialtjänsten, skolan och vänner som barn och föräldrar får tips om de här träffarna.

Det finns också grupper för föräldrar och en av dem är Komet. för dem som har svårt att kommunicera med sitt eller sina barn. Det kan till exempel vara mycket bråk och tjafs hemma, att man inte riktigt når varandra.

Som samordnare för de olika grupperna har Annica Jonsson sett en ökad efterfrågan och hon tror att det inte bara behöver bero på att det är fler som har familjeproblem, utan att det också kan handla om inställning till att söka hjälp.

– Jag tror att många känner sig ensamma, behöver stöd och vill träffa andra som har det likadant. Att se att man inte är den enda i världen som ibland tycker att det är svårt att vara förälder. Föräldrar ser det inte som ett misslyckande att söka hjälp. Det är inte något att skämmas över.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Grupper:

För föräldrar:

ABC (Alla Barn i Centrum) – allmän föräldragrupp när man vill utveckla sitt föräldraskap

KoMet (KommunikationsMetoden) – när man ofta bråkar med sitt barn

BIFF (Barn i Föräldrars Fokus) – när man är oense om vårdnad, umgänge och boende

Sorgbearbetning – när man behöver bearbeta förluster (separationer, sjukdom, arbetslöshet, missbruk, död mm)

För barn och ungdomar:

Tryggve för barn och ungdomar 8-18 år, med föräldrar som har ...

• missbruk/beroende av alkohol och andra droger

• psykisk ohälsa

• separerat/skilt sig

• och för barn som bor i familjehem

Dessutom finns Trappan och Här- och nusamtal, enskilda samtal för barn som upplevt våld.

Källa: Sof, Ifo, Familjestödsenheten Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om