Elias från Gotland handplockades av Mercedes

Gotlänningen Elias Pettersson, 18, är en av de som plockats ut av Mercedes-Benz till att få stipendium och åka till Tyskland. "Ska bli väldigt spännande", säger Lärbrosonen.

Elias Pettersson från Gotland ska få åka till Mercedes-Benz i Tyskland.

Elias Pettersson från Gotland ska få åka till Mercedes-Benz i Tyskland.

Foto: Privat/TT

FIN UTMÄRKELSE2018-06-05 16:00

Svenska Mercedes-Benz vill öka intresset för fordonstekniker som yrke, och därför har de infört stipendiet Techstar där man söker ambitiösa fordonselever från gymnasiet. Tio vinnare har nu utsetts i Sverige, och en av dem är Elias Pettersson, 18 år från Lärbro. Han har gått fordonsprogrammet på Wisbygymnasiet och tar studenten nu. Tillsammans med de tio andra utvalda ska han under juli månad få åka till Tyskland och gå särskilda vidareutbildningar inom bilyrket.

– Det börjar bli lite nervöst nu men ska bli väldigt spännande. Jag sökte stipendiet på Mercedes hemsida. Man skulle bland annat visa upp sina betyg och skriva hur man trodde att yrket fordonstekniker skulle se ut år 2025, säger Elias Pettersson.

Utbildningarna han ska få gå handlar bland annat om tekniken för elbilar.

– Först åker vi till Malmö och sen åker vi gemensamt därifrån till Tyskland. Vi ska få gå utbildningar där vi ska få skruva på Mercedesbilar och få certifikat för det och även högvoltscertifikat så att vi kan hålla på med el-bilar.

Framöver i yrkeslivet är det Mercedes-bilar som Elias Pettersson vill jobba med. Han har nyligen haft praktik på Visby bilservice som jobbar med märket, och där hoppas han nu bli kvar.

– Jag har förmodligen garanterat jobb framöver, säger han.

Elias Pettersson från Lärbro har blivit uppmärksammad av Mercedes-Benz.
Elias Pettersson från Lärbro har blivit uppmärksammad av Mercedes-Benz.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om