Han firar 100 år med gåsmiddag och bridge

Man fyller 100 år. Så vad gör man? I fallet Svend Howard Höst: skriver en avhandling, en bok om skolan, lirar bridge och firar födelsedagen på Stora Gåsemora.

Svend vann distriktsmästerskapet i bridge för 2015-2016 och spelar på bridgens hus i Visby.

Svend vann distriktsmästerskapet i bridge för 2015-2016 och spelar på bridgens hus i Visby.

Foto: Lasse Linusson

FIRANDE (GT)2017-11-08 08:00

Svend Höst var lärare i historia, svenska och matematik. Enskede läroverk är en av skolorna som han tjänat allra mest och där fick han också utlopp för sin analytiska förmåga som schemaläggare under många år.

– Jag höll på att misslyckas första året och förklarade för dåvarande rektorn att jag inte skulle bli klar i tid. Men han lugnade mig och förklarade att jag lagt en mycket bra grund. Han visade prov på en attityd som jag uppskattar, säger Svend Höst.

Flexibilitet, inlyssnande, humanitet. Det är ledord i de många och långa resonemang som Svend Höst för vid köksbordet när vi träffas i hans hem. I kökssoffan vilar livskamraten Wenche Nerdrum-Ullman, tidigare rektor på högskolan Gävle-Sandviken. Till henne riktar han varma kärleksförklaringar i en diktsamling som han gav ut som debutant vid 85 års ålder. Han hyller henne också i ett nytt manuskript och så nu under samtalet:

– Hon har gett mig mina hittills lyckligaste 28 år, säger Svend.

Svend Höst har berättat om deras kärlek i en text som han kallar både en ”omoralisk historia” och ”en förunderlig kärlekshistoria”. De har en son tillsammans, men under många år levde Wenche Nerdrum-Ullman i ett annat äktenskap. När hon blev ensam kunde de återförenas.

Respekt för individens särdrag. Det står lite som motto för Svend Hösts manuskript ”Svensk skola i modern tid”, daterad september i år. Den handlar mycket om samspelet mellan lärare och elev och utmynnar i hans förslag till ”den viktigaste skolreformen just nu”. Den går ut på att en lärares tid för rapportering och ”annan verksamhet utanför den omedelbara undervisningen med förberedelse och efterarbete” aldrig ska få överstiga en timme i veckan.

Till det brittiska Rikard III-sällskapet har han skickat ett 30-sidigt poem på blankvers, där den gängse bilden av monarken ifrågasätts.

– Segrarna skrev historien, som alltid. Då kunde man beteckna en person som ondskefull, inte handikappad, för att han hade puckelrygg, kommenterar Svend.

Sin avhandling om matematik har han hittills inte fått tillfälle att lägga fram, men hoppet om det lever. Han intresserar sig för axiom, alltså matematikens grundsatser. Hans praktiska syn på matematiken kom till uttryck bland annat i det komplicerade arbetet som schemaläggare. Och nu funderar han på hur koden ska knäckas som ger alla sökande till utbildningar möjlighet att få sitt förstahandsval uppfyllt. Det drar iväg för långt att redovisa resonemanget här, men efter att lyssnat på Sven Howard Höst skulle jag passa mig för att avfärda idén som omöjlig.

Han ser sitt liv som mycket privilegierat. Till det kommande födelsedagsfirandet har han författat en skrift med titeln ”Om tacksamhet”. Den avslutas:

”....varje gång det varit tal om att jag bevarat min andliga vigör har jag mött spontan glädje över att detta varit möjligt. Jag har aldrig mött någon avundsjuka, utan jag har upptäckt att människor kan känna spontan glädje över en medmänniskas lyckosamma öde”.

Födelsedagsfirandet sker dels lördagen den 18 november genom en bridgeturnering med efterföljande middag, dels på födelsedagen 14 november i sällskap med släkt och vänner i lokal på Fårö.

Milt yr säger jag hej då till födelsedagsbarnet på förstubron. Med en lånad diktsamling i fickan – och ett av Svends schackproblem att kolla på vid tillfälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om