De tog hem stora matkulturpriset

Under Fiskets dag delade Goda Gotland ut matkulturpriset till Gutefisk, som lyckats göra en "skräpfisk" till en hållbar delikatess.

Föreningen Gutefisk tog emot Goda Gotlands matkulturpris i Herrvik på söndagen. Från vänster
Alexis Christiansson, Torgrim Christiansson och Johannes Klingvall.

Föreningen Gutefisk tog emot Goda Gotlands matkulturpris i Herrvik på söndagen. Från vänster Alexis Christiansson, Torgrim Christiansson och Johannes Klingvall.

Foto: Privat

Fiske2020-09-20 16:35

Föreningen Goda Gotland brukar varje år vid skördefestivalen dela ut pris till en aktör som främjat gotländska livsmedel. I år delades priset i stället ut under Fiskets dag i Herrvik på söndagen. Vinnare blev den ekonomiska föreningen Gutefisk för sitt främjande av gotländsk fisk.

– Det är jätteroligt. Vi har lyckats komma in i de stora butikernas fiskdiskar på ön med våra produkter och når därför gemene man, säger Johannes Klingvall, en av fyra aktiva fiskare i Gutefisk.

Nyligen har ett samarbete inletts med ett företag i Kalix, som gör att de kan tillverka gotländska klimatsmarta idburgare.

– Hela fisken tas tillvara i produktionen. Vi jobbar också med en miljöorganisation för att kunna certifiera idfisket med hållbara fångstmetoder, säger Johannes Klingvall.

Tidigare har flundra och skarpsill varit grundbultarna för Gutefisk. Nu är alltså id på uppgång.

– Iden ökar, är stor och fin och har ett underskattat värde. Den har ju kallats för skräpfisk, men vi anser att det är en prima matfisk. Runt Gotland ska man kunna göra ett större uttag av den, mellan 25 och 40 ton per år, som det var på storhetstiden på 1940- och 50-talen.

Gutefisk får priset även för att de lyckats vara framgångsrika trots pandemin.

– Gutefisk lyckades ta sig till de stora butikerna 2020. Den storskaliga idburgartillverkningen och arbetet för ett hållbart kustfiske är viktigt, säger Goda Gotlands ordförande Anders Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!