Äldre har aldrig varit yngre –70 är det nya 50!

Äldreforskare Ingmar Skoog.

Äldreforskare Ingmar Skoog.

Foto: Birgitta Nylund

Föreningsliv2024-04-08 03:00

Äldre har aldrig varit yngre –70 är det nya 50! Det var under rubriken ”Livslust och livskraft” som PRO Hemse kallat allmänheten till Seniormässa på Folkan i Hemse. Social samvaro, utställare och något att stoppa i munnen bjöds skaran av besökare på, och inne i aulan trängdes ett hundratal åskådare för att först lyssna till Jane Lindell som valt sitt liv åt att vara medmänniska på Hattstugan i När, och därefter på professor och äldreforskare Ingmar Skoog.
Det var pedagogiskt och på ett inspirerande sätt som Ingmar Skoog, även känd från TV-programmet Studio 65, berättade att dagen sjuttio- och åttioåringar är i bättre form än någonsin! ”Sjuttio är det nya femtio” är titeln på hans bok som han föreläste ur, och han säger att medicinska upptäckter och samhällsförändringar har revolutionerat vår hälsa.
Ingmar Skoog har forskat om äldre i mer än fyrtio år och undersökt hur åldrandet och dess sjukdomar har förändrats under ett halvt sekel. När det gäller åldrande och olika folksjukdomar har de oftast många orsaker. Sociala skillnader och kön påverkar, vi utsätts för ålderism på grund av förutfattade meningar om vad åldrandet är. Historiska förändringar, förändringar i matvanor, medicinska landvinningar påverkar också.
Världen omkring oss förändras, vare sig vi vill eller inte påverkas vi.
Ingmar Skoogs tips för ett längre och lyckligare liv är bland annat att hålla i gång hjärnan, att äta rätt, motionera, träffa vänner, vara nyfiken. Sjuttio är det nya femtio betyder helt enkelt att dagens sjuttioåringar i genomsnitt är som femtioåringar var i genomsnitt några generationer tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!