Allt från en ruin till en modern kyrkobyggnad

Slite kyrka med utsikt över köping och skärgård.

Slite kyrka med utsikt över köping och skärgård.

Foto: Lars Bäckman

Föreningsliv2024-10-16 03:00

Allt från en ruin till en modern kyrkobyggnad

En ruin, en modern kyrka och så två typiska medeltida kyrkor, ja så skulle man kunna sammanfatta årets kyrkosafari. I strålande sol och nästan full buss, med Per Olof Sahlberg som chaufför, bar det iväg till Othem. Här kan man uppleva en hel kyrkomiljö med såväl skola som lärarbostad, sockenmagasin, klockargård, prästgård med ekonomibyggnader, och så klart en intressant kyrka. Först välkomnades vi till husesyn i prästgården med det intressanta medeltida välvda rummet. I kyrkan guidade Jakob Lindblad, arkitekt och kyrkobyggnadshistoriker. 

Nästa stopp blev Slite kyrka. Slite kyrka? kanske någon tänker. Ja, det är nog den mest anonyma av Gotlands 91 landsbygdskyrkor; men den är knappast anonym när man väl ser den. Det är en modern kyrka, ritad av den danske kyrkoarkitekten Holger Jensen och uppförd 1960, inspirerad av järnålderns långhus. Väl värd ett besök. 

Nästa stopp blev Bäls kyrka där vi bland mycket annat fick höra hur man såg på de medeltida helgonskulpturerna för dryga hundra år sedan. Här i Bäl var det folkskolläraren som i sista stund lyckades rädda ett stort antal skulpturer från att eldas upp! Avslutningen på kyrkosafarin blev i Bara ödekyrka med helgmålsringning och en fin andakt med Per Olof och Eva Sahlberg. Marleen Kolmodin berättade också om hur hon som konservator hade arbetat i ödekyrkan med att säkra putsen, ett av många uppdrag som Ars Mundi haft på Gotland.
Gotlands Kyrkohistoriska sällskap och Svenska Byggnadsvårdsföreningen var huvudarrangörer för denna kyrksafari. 



 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!