Aron har spanat på tusentals sillgrisslor

Föreningsliv2022-12-21 10:00
På Willy Wöhlers tid fanns bara ett tjugotal sillgrisslepar på Stora Karlsö, idag finns det omkring 25 000 par.
Det berättade Aron Hejdström när han föreläste för Senioruniversitetets medlemmar om det projekt som han är koordinator för, om havsfåglar i Östersjön, och där Världsnaturfonden bidragit med en grundplåt.
Och sillgrisslorna har i många år lockat forskare.
-Den första ringmärkningen gjordes 1913, och sedan dess har omkring 80 000 fåglar ringmärkts, berättade Aron som själv inte tyckte att grisslorna var så kul tidigare, nej han var till att börja med mer intresserad av tordmular.
-Men det vände totalt sedan, när jag lärde mig mer om grisslornas sociala samspel och familjeliv. Det är så spännande!
Forskarna på Stora Karlsö har idag hjälp av modern teknik, som havsdrönare, en sorts mycket små segelbåtar som kan förses med mätutrustning av olika slag, bland annat ekolod där man kan se fiskstim och hur botten ser ut. Och grisslorna förses med inte bara ringmärkning och GPS utan också ett slags mätutrustning på ryggen, som visar var fågeln varit, hur djupt den har dykt och så vidare.
Men forskarna tar också hjälp av allmänheten, så kallad medborgarforskning.
-Vi har fått fotografier som folk har tagit genom åren av hyllorna där grisslorna finns, så vi har kunnat sitta med lupp och räkna hur många fåglar det funnits under olika år.
Men även om populationen på Stora Karlsö anses vara en av de mest livskraftiga i världen så finns det hot, som det virus som drabbade fåglarna i somras. Hur många fåglar som dog är svårt att uppskatta, säger Aron Hejdström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!