Curt är ekobonde emmeritus Emmer, spelt och dinkel – det är ord som matintresserade känner väl till men som också allt fler fått upp ögonen för i samband med klimatförändringarna. Det handlar om gamla sädesslag som odlas på Gotland och om det berättade ekobonden Curt Niklasson från Näs för Senioruniversitetets medlemmar under en föreläsning i Almedalsbiblioteket.
1978 började Curt och hans hustru Lotta föda upp lamm vid Sigsarve i Näs, och hade vallodling men växtföljden stämde inte riktigt.
– Så ett tag odlade vi dinkel, som vi fått från Tyskland.
Och vid en fältvandring i Endre en sommar föll Curt för de olika sorters gamla spannmål som odlades där.
– Det var så vackert! En kärleksupplevelse för mig som bonde.
På 60-talet fanns en bonde i Ardre, Ragnar Pettersson, som envisades med att odla gamla spannmålssorter, trots att de gav mindre avkastning.
– Och det gjorde han för att det blev så gott bröd, berättade Curt.
Men de gamla sädesslagen har också andra fördelar. De har högre innehåll av mineral och vitaminer, och de tål torka bättre.
– Det såg vi ju 2018, då det var så torrt. Och på Näs har vi magra jordar. Då hjälper det inte att gödsla när det är torrt.
Curt jämför med moderna vetefält där det krävs stora mängder konstgödsel, för att få avkastning, medan vid gården på Näs tar man till vara gödseln från lammen och de boskap av rasen Highland Cattle som finns där.
Han tycker också att man ska se mer till skördarnas innehåll, och inte bara till mängden.
Och det där att han kallar sig ekobonde emmeritus? Jo, det är ju för att han odlat emmervete.
Curt är ekobonde emmeritus
Bonden Curt Niklasson från Näs, här i Almedalen.
Foto: Karin Brindt
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!