Gotlands Guideförening vid Biskops & Kapitelhusgården

Föreningsliv2024-06-08 03:00

Gotlands Guideförening vid Biskops & Kapitelhusgården Biskop Erik Eckerdal, tog emot oss och inledde några informativa och intressanta timmar i biskopskvarteret. Vi började med en rundvandring i biskopshuset som leddes av biskopen själv, varefter hans sekreterare Grym Sara Westberger tog vid och förde oss genom de smakfullt möblerade rummen och vidare till biskopens privata kapell och den vackra trädgården som omger biskopshuset, fyllt av fruktträd, valnöt, ginkgo, mullbär och andra rara träd. Biskop Eckerdal är den 20:e biskopen i Visby stift, och basar även över SKUT, Svenska Kyrkan i Utlandet. Fram till 1572 tillhörde Gotland Linköpings stift, varefter Gotland blev eget stift. Fast fram till 1772 kallades biskoparna för superintendenter enligt dansktidens språkbruk. 
Besöket fortsatte till det medeltida Kapitelhuset där vi bjöds på en vandring bakom kulisserna av kunniga Susanne de Pauli. Här residerade biskopen från Linköping när han besökte Visby vart 3:e år för att möta öns präster. Det vackra huset används numera som restaurant, särskilt under medeltidsveckan, då huset sjuder av liv. Det har emellertid inte alltid varit så högt uppskattat, och under en tid har huset till och med fungerat som biskopens vedbod och lammstall!
Vi gick runt i stall och skänkstuga, uppför trappan till den ståtliga kapitelsalen, fick vandra genom en mörk källargång där det sägs att spöken ofta visar sig. Gången mynnar ut i ett kusligt källarrum från 1100-talet med vackra takvalv och till all lycka med en brant medeltida trappa upp till ljuset och den vackra örtagårdplanen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!